Radne subote i neradni dani u školskoj godini

16/01/2017 10:42

Radne subote i neradni dani u školskoj godini

U toku školske godine đacima se radne nedelje mogu produžiti i na subotu samo četiri puta i to samo pod uslovom da u jednom od naredna dva kvartalna perioda škola u nastavni dan obeležava dan škole ili je veći deo učenika istog dana na ekskurziji ili na nekoj sportskoj ili društvenoj manifestaciji ili ukoliko je škola domaćin takmičenja, društvene ili sportske manifestacije zbog čega je onemogućeno održavanje nastave tog dana.

Subotom je moguće nadoknaditi i časove koji su izgubljeni zbog odsustva većeg broja učenika ili zaposlenih koji obeležavaju verski praznik ili praznik nacionalne manjine koji je utvrđen od strane nacionalnog saveta određene nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Obeležavanje praznika

U drugom polugodištu to mogu biti za vernike pravoslavce – prvi dan krsne slave, a za pripadnike Jevrejske zajednice – 11. april na Pashu ili Pesah, za pripadnike mađarske nacionalne zajednice – 15. mart kada se obeležava Dan Revolucije i oslobodilačke borbe 1848/1849, za bošnjačku 11. maj – Dan Bošnjačke nacionalne zastave, za bunjevačke 2. februar – Dan velikog prela i 23. februar – Dan izbora prvog Nacionalnog saveta, za hrvatsku 19. mart – blagdan Svetog Josipa, za rumunsku 15. januar – datum rođenja nacionalnog pesnika Mihai Emineskua, za rusinsku 17. januar – Dan Rusina, za ukrajinsku 17. maj – Dan ukrajinske zajednice u Srbiji, za romsku 14. januar – Vasilica, treći petak u martu – Bibija, 8. april – Međunarodni dan Roma i 6. maj – Đurđevdan.

Pripadnici bugarske nacionalne zajednice u školu ne moraju doći 3. marta ukoliko slave Dan oslobođenja od turskog ropstva, kao ni 24. maja – kada se obeležava Dan Kirila i Metodija, dok su za češku nacionalnu zajednicu praznici kada ne moraju pohađati nastavu – 4. februar – Dan češke književnosti, 28. mart – Dan obrazovanja i 16. maj – Dan nacionalnog saveta.

U kalendaru rada svaka škola bi trebalo da ima jednu subotu za organizovanje i realizaciju aktivnosti iz oblasti izbornih predmeta, kao što su građansko vaspitanje, verska nastava i drugi, ali i za organizovanje vannastavnih, sportskih, aktivnosti iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine i kulturno-umetničkih aktivnosti.

Neradni dani za sve učenike

U toku drugog polugodišta u svim školama će se neradno obeležavati državni praznik Sretenje – Dan državnosti, koji se slavi 15. i 16. feburara, kao i Praznik rada – 1. i 2. maja.

Takođe, svi učenici će u školama, ali bez nastave, obeležiti i Svetog Savu, odnosno Dan duhovnosti – 27. januara.

16/01/2017 10:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments