Nova budžetska linija za poboljšanje položaja srpskih univerziteta na Šangajskoj listi

26/08/2019 12:25

Nova budžetska linija za poboljšanje položaja srpskih univerziteta na Šangajskoj listi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će od novembra biti formirana posebna budžetska linija za poboljšanje položaja srpskih univerziteta na Šangajskoj listi.

Šarčević je novinarima u Predsedništvu Srbije najavio da će se posebna linija formirati prilikom izrade redovnog rebalansa republičkog budžeta.

“Imaćemo posebnu budžetsku liniju za osnaživanje “Šangajske liste“, odnosno radova na listi citiranosti. Novu budžetsku liniju će Univerzitet moći da koristi pod uslovima koje dogovorimo. To znači da će neko ko radi u inostranstvu takođe moći da objavljuje radove preko Beogradskog univerziteta”, rekao je Šarčević.

On je najavio da će se tim povodom uskoro sastati s rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović.

Ministar je objasnio da je profesora Radenovića pozvao da svojim znanjem i iskustvom doprinese i bude deo tima za izradu Strategije razvoja nauke i obrazovanja za period 2020-2030., podsetivši na to da je Skupština Srbije usvojila Zakon o fondu za nauku i Zakon o nauci i istraživanjima, te da je naučnicima omogućeno da imaju sigurna primanja.

Kada je reč o citiranosti naučnika, Šarčević je naveo da ih ima u oblasti matematike i medicine, ali i da bi trebalo da ih bude više iz društvenih nauka.

“Više puta sam izjavio da ulazimo u 5.0 revoluciju, a to je filozofska revolucija društvenih nauka koje menjaju svest”, rekao je ministar.

26/08/2019 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments