Održana i druga onlajn sesija javne rasprave

11/04/2021 20:06

Održana i druga onlajn sesija javne rasprave

Javne rasprave za nacrte zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i zakona o studentskom organizovanju traju do 17. aprila. Ova dva zakona izuzetno su važna za oblast visokog obrazovanja i studentskog organizovanja, jer dodatno uređuju akademski prostor i pružaju mogućnosti za unapređenje.

Druga od dve onlajn javne rasprave održana je 07. aprila. Nakon tog sastanka, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je rekao da su razlozi za izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju utvrđivanju odgovarajućeg pravnog okvira kojim se obezbeđuje da Nacionalno akreditaciono telo u potpunosti ispuni Evropske standarde i smernice za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, u pogledu nezavisnosti u postupanju i u donošenju konačnih odluka o proveri kvaliteta u visokom obrazovanju i da na taj način ponovo stekne status punopravne članice u okviru Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Kako je saopšteno iz ministarstva, ovaj proces je od izuzetnog značaja za pozicioniranje Republike Srbije u evropskom i međunarodnom prostoru visokog obrazovanja.

Izmene predviđaju da studenti koji nisu uspeli do kraja školske 2019/2020. godine završe studije, koji su započeli po nastavnom planu i programu, koji su važili do 10. septembra 2005. godine, mogu da produže završetak tih studija za još jednu školsku godinu, posebno imajući u vidu da prelazak na nove studijske programe podrazumeva značajno povećan obim akademskih obaveza i iznos troškova studija.

U saopštenju se dalje navodi, i da imajući u vidu da oblast studentskog organizovanja do sada nije bila podrobnije regulisana zakonskim propisima i da osim vrlo šturih odredbi u važećem Zakonu o visokom obrazovanju nema detaljnije zakonske regulative o sastavu, načinu izbora, radu i finansiranju studentskih predstavničkih tela želeli su da obezbede studentima ono što im je nedostajalo u radu – da se bolje organizuju, da ta organizovanost bude ujednačena i samim tim manje sklona zloupotrebama i što je još važnije – da bude više u funkciji potreba studenata.

Ministar poručuje i da je nacrtom ministarstvo učinilo veliki korak ka potpunom uključivanju studenata u rad visokoškolskih ustanova time što je Nacrtom određeno da će njihovi predstavnici od sada imati pravo da učestvuju u odlučivanju i na stručnom organu visokoškolske ustanove. Ružić je rekao i da su Nacrtom su podrobno propisani uslovi koje jedno udruženje treba da ispuni da bi moglo steći status studentske organizacije.

Inače, prva onlajn sesije bila je 31. marta 2021. godine. Pre toga je Ministarstvo pozvalo da se debati priključe predstavnici državnih organa, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, Agencije za kvalifikacije, Privredne komore Srbije, Konferencije univerziteta, Konferencije akademija i visokih škola, studentskih konferencija, visokoškolskih ustanova, stručne javnosti, privrednih subjekata, kao i druga zainteresovana lica da uzmu učešće u javnoj raspravi.

Po okončanju javne rasprave Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će sačiniti i objaviti Izveštaj o održanoj javnoj raspravi na svojoj internet stranici i portalu eUprave najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave.

 

11/04/2021 20:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments