Stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente

07/09/2015 10:06

Stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je Konkurs za dodelu stipendija izuzetno nadarednim učenicima i studentima za školsku 2015/2016. godinu.

Za stipendiju će moći da konkurišu samo izuzetno nadaredni učenici i učenice srednjih škola koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji su upisani u najmanje drugi razred srednje škole, koji su u osnovnoj školi imali odličan uspeh (5,00), kao i odličan uspeh (5,00) u prethodno završenim razredima srednje škole (od 4,50 do 5,00). Osim odličnog uspeha, potrebno je da učenik ima osvojeno jedno od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima koja se nalaze u kalendaru takmičenja učenika.

Za stipendiju mogu da konkurišu i studenti koji studiraju na visokoškolskim ustanovama koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. Stipendije su namenjene za studente od treće godine studija, odnosno sa ostvarenih 120 ESPB bodova (osnovne akademske studije, master akademske studije i doktorske studije).

Studenti koji žele da konkurišu za stipendiju moraju da imaju državljanstvo Republike Srbije, da imaju prosečnu ocenu najmanje 9,00, da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija, da su u kontinuitetu upisivali godine studiranja na teret budžeta Republike Srbije.

Kako bi dobili stipendiju za izuzetno nadarene studente, studenti koji ispunjavaju propisane uslove moraju da polažu standardizovane testove, osim studenata umetničkih akademija koji nisu na teoretskom odseku.

Prijavljivanje za stipendije vrši se od 1. oktobra do 1. novembra.

Više informacija o prijavljivanju na Konkurs nalazi se na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok se obrazac prijave i ostale informacije o potrebnoj dokumentaciji mogu preuzeti i u Ministarstvu prosvete, nauke i tenhološkog razvoja u Zahumskoj 14, Beograd, kancelarija 210.

Nakon konačne odluke o dodeli stipendija, učenik (njegov roditelj ili staratelj), odnosno student potpisuju ugovor sa Ministarstvom kojim se bliže određuju prava i obaveze u vezi sa korišćenjem stipendije.

Stipendija se isplaćuje u 12 jednakih mesečnih rata, a učenici, odnosno studenti, nisu u obavezi da je vraćaju.

Za više informacija pozvati telefonom na broj 011/3806-914, 011/2403-547 svakog radnog dana od 10 do 13 časova.

07/09/2015 10:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments