Bunjevački i zvanično službeni jezik u Subotici

06/05/2021 14:45

Bunjevački i zvanično službeni jezik u Subotici

Od danas je u Subotici bunjevački jezik uvršten u službene jezike tog grada. Ta odluka doneta je na sednici tamošnje skupštine nakon što je usvojena izmena Statuta grada Subotice, te je bunjevački postao ravnopravni četvrti jezik sredine.

Prema Ustavu Republike Srbije, u službenoj upotrebi je srpski jezik i ćiriličko pismo, kao i jezici i pisma pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica, radi očuvanja posebnosti, što podrazumeva i pravo na upotrebu svog jezika i pisma. Dok su, prema Statutu Autonomne pokrajine Vojvodine, na teritoriji pokrajine u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma.

Vojvodina prema poslednjem popisu ima oko 2 miliona stanovnika i administrativno je podeljena u sedam okruga: Severnobački (Subotica), Zapadnobački (Sombor), Južnobački (Novi Sad), Severnobanatski (Kikinda), Srednjobanatski (Zrenjanin), Južnobanatski (Pančevo) i Sremski okrug (Sremska Mitrovica). Od većih gradova tu su još i  Vršac, Ruma, Bačka Palanka, Inđija, Vrbas, Bečej, Senta, Kula, Apatin, Temerin…

pročitajte još i Čovek kojeg nijedna vlast nije volela

U 45 opština živi još i 25 nacionalnih ili etničkih zajedinica koji čine oko 35 odsto ukupne populacije Vojvodine. Najviši pravni akt AP Vojvodine je Statut pokrajine, kojim se definišu nadležnosti, a najviše zakonodavno telo je Skupština AP Vojvodine u kojoj sedi 120 poslanika sa teritorije pokrajine. Pokrajinsku vladu čine sekretari i njen predsednik. AP Vojvodina ima dva grba i dve zastave.

Pokrajinska vlada smeštena je u impozantnom zdanju arhitekte Dragiše Brašovana na Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Sadu. Nekada je ovo zdanje imalo nekoli naziva: Banovina, Banska palata, sedište bana Dunavske banovine (1939-1941) i Banske uprave.

06/05/2021 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments