Novosti u lečenju COVID-19

16/07/2020 10:34

Novosti u lečenju COVID-19

„Podaci su najzad obećavajući“ poručuje tim istraživača sa Oksforda, kako kažu ovaj glukokortikoid dokazano smanjuje smrtnost kod težih slučajeva obolelih od covida.

Tim istraživača sa univerziteta  Oksford pod nazivom „Oporavak“ nedavno je otkrio da jeftini i pristupačni deksametazon pomaže u smanjenju smrtnosti obolelih od Covida- 19. Radi se o težim slučajevima, a veliki je pomak u istraživačkom radu u borbi protiv ovog opakog virusa.

Istraživanje je izvršeno na 11.500 pacijenata iz više od 175 bolnica u Velikoj Britaniji. Uprkos činjenici da je reč o preliminarnim rezultatima koji čekaju nezavisnu potvrdu drugih istraživača, tvorci studije su zadovoljni dobijenim rezultatima i uveravaju javnost da će ubrzo podeliti informacije, koje će biti objavljene u celosti.

Nakon odgovarajućih testova i analize 2,104 slučaja koji su se dobrovoljno prijavili za ispitivanje deksametazona, tim je zaključio da, kod veoma teških pacijenata, primena leka 6 mg oralno ili intravenozno tokom 10 dana pravi razliku između života i smrti.

Peter Horbi, jedan od ljudi odgovornih za ovu studiju, uverava da su rezultati vrlo ohrabrujući: “Deksametazon je prvi lek za koji se pokazalo da poboljšava šanse za preživljavanje pred COVID-19. Korist je ogromna i vrlo jasna, tako da bi deksametazon trebalo da postane jedan od glavnih lekova koji se koristi kod lečenja ovih pacijenata. Jeftin je, dostupan je i može se odmah koristiti da se spasi život širom sveta”, uverava istraživač sa Univerziteta Oksford.

Istraživačka grupa takođe istražuje i druge lekove drugim lekovima kako bi ponudili nova rešenja koja poboljšavaju tretman u slučaju COVID 19. Međutim, samo je deksametazon do sada pokazao obećavajuće rezultate koji mogu poboljšati tretmane koji se već koriste u bolnicama širom sveta.

16/07/2020 10:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments