Ružić: Odlaganje državne mature ne sme raditi brzopleto

20/05/2021 14:13

Ružić: Odlaganje državne mature ne sme raditi brzopleto

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se polaganje državne mature odlaže za još dve godine. Kako je preneo Fonet, ministar je naveo da je u pitanju “reformski iskorak”, koji se ne sme raditi brzopleto, jer se radi o 64.000 srednjoškolaca. Iako državna matura još nije implementirana u obrazovni sistem, ministar Ružić kaže da je reč o ozbiljnoj reformi i da to zahteva da se javnost informiše o njoj na pravi način.

– Ne najavljujemo, mi smo odlučili već i izmene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju se nalaze u parlamentu. Mislim da je to jedan krupan reformski iskorak, na njemu se dugo nije radilo na adekvatan način. Važno je da taj proces ne radimo na jedan brzoplet način. Pre pet ili šest meseci smo uradili dosta na tom polju. Prošle nedelje smo imali sastanke sa predstavnicima obrazovnih ustanova bez kojih ne možemo ovo da sprovedemo – rekao je Ružić za TV Prva.

pročitajte još i : Rezultati prijemnih ispita

A sve informacije, ocenjuje ministar, kako će državna matura funkcionisati moraju na vreme da dođu do dece i roditelja, koji su najvažniji u ovom procesu.

– Važno je da učenici, a i roditelji budu upoznati na vreme sa procedurama. Mi smo pilotiranje uradili u oktobru mesecu prošle godine, planirano drugo pilotiranje će biti organizovano u aprilu sledeće godine. Ono što je važno je tehnički momenat, a to je izrada softvera. Nije preuranjeno pričati o državnoj maturi, upravo je važno da ukažemo na elemente državne mature – tvrdi Ružić.

Završni ispit će biti krajem juna, rekao bih da je to sasvim dovoljno vremena za decu da se pripreme. Ružić je još u emisiji objasnio i da je digitalizacija u periodu epidemije koronavirusa pokazala svoju moć.

pročitajte još i : Državna matura odložena za 2023. godinu

– Digitalizacija kao jedan proces na kome je i premijerka insistirala, a mnogi su bili neverne Tome, se pokazala kao društveni proces koji svi mi živimo. Bilo da govorimo o reformi javne uprave, ili obrazovanja. U pandemiji se pokazalo da je to najvažniji alat da bismo se adaptirali na vreme – istakao je Ružić.

Na pitanje da li će ove godine biti organizovanih proslava matura, Ružić je naveo da o tome odlučuje Krizni štab Vlade Srbije, ali i da ohrabruje činjenica da u školama “više skoro nema zaraženih”.

Rezultati prijemnih za specijalizovane škole

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, prijemne ispite za specijalizovane škole položilo 89, 5 odsto učenika. Ove ispite za specijalizovane gimnazije i odeljenja, umetničke i muzičke škole, kao i bilingvalna odeljenja položilo je 6228 učenika, odnosno 89,5 odsto.

Prijemne ispite polagali su učenici nadareni za istoriju, geografiju, biologiju, hemiju, matematiku, IT, scensku i audio-vizuelne umetnosti i umetničke škole, a ministar je kazao da je prijemni ispit protekao bez nepravilnosti.

– Drago mi je da je prijemni isput protekao u najboljem redu. Želim da pohvalim napor i trud svih učenika koji su marljivo učili i vežbali u ovim po mnogo čemu specifičnim okolnostima, kao i rad njihovih nastavnika. Želim svim učenicima da upišu željene škole – poručio je ministar.

Od 1011 učenika koji su polagali prijemni za upis u srednje muzičke škole njih 950 je položilo što je 94 odsto. Prijemni ispit za odeljenja za nadarene za scensku i audio vizuelnu umetnost položilo je 163 učenika, od 176 koliko je polagalo, odnosno 92, 6 odsto.

Od 78 učenika koliko je polagalo prijemni ispit za odeljenja za nadrene za fiziku položilo je 72, što je 92, 3 odsto. Za bilingvalna odeljenja prijemni ispit polgalo 670 učenika, a položilo 616, što je 91, 9 odsto.

 

20/05/2021 14:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments