Započeti pregovori Ministarstva i prosvetara

21/11/2014 09:16

Započeti pregovori Ministarstva i prosvetara

U četvrtak su započeti pregovori između ministra prosvete Srđana Verbića i predstavnika četiri sindikata prosvete, ali štrajk još uvek traje.

Moguće rešenje koje bi prosvetari prihvatili jeste uvođenje toplog obroka kako bi im se nadoknadilo smanjenje plate od deset odsto. Oni kažu da bi bili zadovoljni ovakvim modelom, ali se ne zna da li bi Vlada Srbije to dozvolila.

Topli obrok već postoji u drugim službama javnog sektora, a mogao bi se naći i u prosveti u novom kolektivnom ugovoru, jer aktuelni prestaje da važi krajem januara 2015. godine.

Predstavnici četiri sindikata prosvete čiji članovi štrajkuju započeli su u četvrtak pregovore sa ministrom Verbićem, a danas će na pregovorima učestvovati i ministar finansija Dušan Vujović. Glavna tema sastanka biće platni razredi, za koje prosvetni radnici zahtevaju da budu ujednačeni za čitav javni sektor.

Verbić je posle prvog sastanka sa prosvetarima rekao da misli da imaju mnogo bolje razumevanje da postignu ono što je potrebno, a optimističniji su u pogledu ostvarljivosti platnih grupa na fer način.

On je ponovio da se stavovi predstavnika Ministarstva prosvete i sindikata i dalje ne poklapaju u pogledu zahteva za izuzeće prosvetnih radnika od smanjenja plata. Potvrdio je da će se ispuniti dva od četiri uslova prosvetara; prvi, da se otpočnu ugovori o kolektivnom ugovoru, a drugi da se sindikati uključe u izradu novog krovnog prosvetnog zakona.

Dok se ne dođe do zadovoljavajućeg rešenja za obe strane, štrajk u školama traje i časovi su skraćeni na 30 minuta. Iz Ministarstva prosvete su poručili da je juče štrajkovalo oko 40 odsto škola, a sindikati su poručili da su časovi skraćeni u 60 odsto škola.

Izvor: Novosti.rs

21/11/2014 09:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments