Šta je STEM sistem učenja?

26/08/2020 15:13

Šta je STEM sistem učenja?

U septembru se završava STEM School Label, projekat čiji je cilj da u evropskim školama poveća zaintresovanost i sposobnost mladih za proučavanje naučnih oblasti kroz povezivanje sa tehnologijom i inženjerstvom.

Polako se otvara prostor za uvođenje STEM nastave i na našim prostorima, što podrazumeva interdisciplinarno učenje nauke kroz povezivanje sa tehnologijom i inženjerstvom (engleski STEM- science, tehnology, engineering, mathematics), ovo komentariše profesor Mladen Šljivović iz Zaječarske gimnazije za portal Centra za promociju nauke.

Profesor Šljivović ističe manjkavosti i prednosti STEMA u našim školama. Napominje da je STEM kao sistem odličan model ikoliko ga dobro modifikujemo u našem školstvu sa obzirom na nemanje finansijskih sredstava za kvalitetnu opremu kabineta koja iziskuje model. Biće to improvizacija pomoću „štapa i kanapa“, napominje profesor u kojoj je cilj edukovati za početak profesore, a potom motivisati učenike postavljanjem modela, umesto suve teorije, table i krede. Profesor proklamuje da je kod nas problem preobimnost gradiva i objašnjavanje ključnog „zašto to učimo“, te da se to može rešiti uz češće pravljenje malih projekata mesto šturog predavanja, kako bi mladi naučili da primene znanje i razmišljaju o svrsishodnosti istog.

Profesor Mladen Šljivović, nije samo profesor fizike u gimnaziji u Zaječaru nego je i Scientix ambasador i član UO Science on Stage Serbia, višestruko je nagrađivan u oblasti nastave fizike i karijernog vođenja, 2018. godine je proglašen za jednog od najboljih edukatora.

Projekat STEM koji se u septembru završava ima cilj da u evropskim školama poveća zaintresovanost i sposobnost mladih, da se razviju odgovarajuće stem strategije, školama obezbede neophodni alati za angažovanje učenika, nastavnika i drugih aktera u ovim aktivnostima. Projekat treba da obezbedi dragocene alate za samoocenjivanje na osnovu kriterijuma koji određuju STEM školu, ukazujući na oblasti u kojima je neophodan dalji razvoj, upućuje na resurse za trening kako bi škole unapredile svoje STEM aktivnosti- materijale možete naći besplatno, online i na srpskom jeziku- https://www.stemschoollabel.eu/home.

U ovom projektu je učestvovalo 15 školi iz Srbije, od kojih su tri dobile titulu ambasadora. 

26/08/2020 15:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments