Novi zakon u prosveti – donosi nove kazne za sve!

06/02/2017 10:42

Novi zakon u prosveti – donosi nove kazne za sve!

Budući krovni zakon u prosveti doneće nova pravila, obaveze i kazne za prekršaje kako nastavnicima, direktorima, institucijama, tako i đacima i njihovim roditeljima.

Visoke novčane kazne

Upravo na osnovu nacrta zakona o osnovama sistema obrazovanja predviđa se da će kazne za roditelje čija deca prekrše školska pravila iznositi od 5.000 do 100.000 dinara, koliko može biti kazna za neupisivanje deteta u predškolski program ili za roditelje čija deca ne idu u školu.

Novčane kazne namenjene su i roditeljima koji ne prijave izostanak deteta u roku od 48 sati, a za pravdanje izostanaka imaju osam dana.

Roditelji će biti prinuđeni i da idu na sud ukoliko njihova deca počine neki od težih prekršaja discipline u školi, zbog čega će morati da odgovaraju prekršajno ili krivično.

Za vršnjačko nasilje takođe će roditelji biti kažnjeni, pa će tako roditelj deteta koji maltretira vršnjake (fizički ili verbalno) morati da plati kaznu od 30.000 do 100.000 dinara, a kazna roditelje čeka i ako dete narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika.

Kazne i za nesavestan rad

Nacrtom zakona o osnovama sistema obrazovanja predviđeno je po prvi put da se novčano kazne i sekretari škola koji svoj posao ne obavljaju savesno, zbog čega bi mogli da plate kaznu od 5.000 do 100.000 dinara.

Od školske 2020/2021. godine počeće da se primenjuje i novi zakon koji podrazumeva da se škole finansiraju “po glavi” učenika.

– Sredstva za finansiranje delatnosti ustanova utvrđuju se na osnovu ekonomske cene za ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja, po detetu i učeniku – navedeno je u nacrtu zakona.

06/02/2017 10:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

11 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marijana
7 godine ranije

Kome placamo? Drzavi?

Prgavi
7 godine ranije

Deca od 12-13 godina ne mogu biti osuđena čak i da nekoga spale ili ubiju.Ako prave izostanke u školi ili se pobiju sa vršnjacima onda se to naplaćuje roditeljima kao da su milioneri.Koliko su nam dobre škole kad imamo 30% mladih bez zanimanja.Koliko škola sarađuje sa roditeljima?Roditelj ne sme da se zamera.Šta rade pedagozi i psiholozi u Školi?Kako može učenik u srednjoj školi da prati i nauči 16-17 predmeta.To je obeshrabrujuće.Roditelji osigurajte svoju decu kod nekog osiguranja.

maki
7 godine ranije
Reply to  Prgavi

Ovaj zakon je neophodan bas zbog toga sto ´Deca od 12-13 godina ne mogu biti osuđena čak i da nekoga spale ili ubiju.´ a roditelji, nazalost, ne razumeju drugi jezik, osim para. Uvek je skola ukazivala ukorima i pozivima ukolko je necije dete problematicno ali vecina to ne slusa i smatra da njegovo dete nije nista drugacije od ostalih. Kazete: roditelj ne sme da se zamera. A kome nastavnik danas sme da se zamera? Ne zna se da li ima vece probleme sa ucenicima koji sve cesce fizicki napadaju svoje profesore, ili od roditelja koji prete tim istim profesorima ako… Učitaj još »

Prgavi
7 godine ranije
Reply to  maki

Sve je to tačno.Sa decom imaju problema i nastavnici a i roditelji.Mnogo je loših uticaja na decu izvan škole i porodice i na žalost ti spoljni uticaji su sve jači jer roditelji teškom mukom uspevaju da opskrbe porodicu a sve manje imaju snage i vremena za decu.Loš sistem loše štiti i nastavnike.Baš zato o tim problemima treba brinuti i sve više javno diskutovati.

ananas.iris
7 godine ranije

A sto bi neko radio neki posao, gde ako napravi neku gresku, treba da pladi duplo visen nego sto zaradjuje? A odakle roditeljima pare da plate detetov izostanak? Ako samohrana majka ima petoro dece, pune ruke posla, i zivi u bedi, pa ne stigle da prijavi odsustvo deteta, sta onda? Para za kaznu nema, pa majku lepo u zatvor da to “otplati” a decu u dom? I onda ta deca odluce da strajkuju, jer su im poslali maju u zatvor, pa onda dom treba da placa? Znam, zvuci banalno, al’ zakon je sranje.

иван
7 godine ranije
Reply to  ananas.iris

свако дете има оца

Arsa
7 godine ranije
Reply to  иван

Ali je taj otac prijavljen kao nasilnik (jer su svi muskarci nasilnici), samo da bi ta ista majka uzela alimentaciju i uselila se u stan ze koji se nije ni oznojila. I uselila svoje u stan jer su bolji u svemu od oca. Zato je i donet zakon. A onda ovde kukaju da su samohrane. Bedno i licemerno.

Zoran Spasojevic
6 godine ranije
Reply to  Arsa

И онда човек који нема више шта да изгуби (јер је већ изгубио све) узме правду у своје руке

Majka
7 godine ranije

Kako cete kazniti prosvetne radnike koji vrse nasilje nad ucenicima ili koji svojim “necinjenjem” kao sto kaze sadasnji zakon, tj ne prijavljivanjem doprinose nasilju? I da, kome ide novac od kazni? Budzetu skole? Drzavi?

cica
7 godine ranije
Reply to  Majka

ma treba ko u vreme komunizma da te ucitelj nastavnik ispalapuca i gotovo a sajber mame proucavaju zakone i uglavnom besposlene a uglavnom su pametnije od nastavnika inamo generaciju debila i retarda

Sasa M.
7 godine ranije

A jel zakon predvidja neke kazne za nesposobnog ministra?