Učenice iz Vranja obezbedile učešće na svetskom takmičenju iz robotike

17/10/2019 08:56

Učenice iz Vranja obezbedile učešće na svetskom takmičenju iz robotike

Posle uspešno održanog Evropskog otvorenog prvenstva u robotici 12. oktobra u Zagrebu, učenice osmog razreda OŠ”Setozar Marković” u Vranj obezbedile su učešće na svetskom takmičenju u Guangdžouu u Kini.

Leonora Ristić i Anđela Ristić su se pod mentorstvom Saše Ristića plasirale na svetsko takmičenje. One su se na Evropskom otvorenom prvenstvu u Zagrebu takmičile u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije, ali i u evropskoj konkurenciji sa preostalih 90 timova iz celog regiona i Evrope.

Svetsko prvenstvo biće održano u Guangdžouu krajem novembra 2019. kada se očekuje da predstavnice Srbije pokažu svoje znanje u konkurenciji sa 350 timova iz celog sveta.

Ovogodišnja tema takmičenja pod nazivom “Čuvar grada” (City Guardian) fokusirana je na zadatak da robot svojim aktivnostima utiče na uređenje grada, ali i da timovi rade na zadacima čija uspešnost zavisi od saradnje sa suparničkim timom. Zadatak ima dve komponente od kojih je jedna automatska i zavisi od prethodno napisanog programa i manuelna komponenta zadatka koja se oslanja na manuelno upravljanje robotom i napredna konstruktorska rešenja na robotu.

Sve škole koje su predstavljale Srbiju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, plasman su izborile pobedom na finalnom takmičenju lige KODigranje u okviru programa Bitka za znanje, održanom u aprilu u Beogradu.

Najboljih pet timova obezbedilo je učešće na Evropskom prvenstvu u Zagrebu dok je samo jedan, najbolji tim, mogao da se plasira na svetsko takmičenje u Guangdžouu.

Nosilac projekta i organizator u Srbiji je Fond B92, kroz projekat Bitka za znanje.

17/10/2019 08:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments