Objavljeni konačni rezultati, sledi upis

02/07/2021 18:16

Objavljeni konačni rezultati, sledi upis

Konačni rezultati male mature objavljeni su danas. Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je za Javni servis Srbije da su osmaci  uradili više 60 odsto zadataka na testovima i da će zbog dobrih rezultata prijemnog u većini škola biti potreban bod više nego prethodne godine.

Kako je rekao Pašić, ukupno je bilo 6.600 prigovora, od čega je 93 odsto njih upućeno prvostepenoj, a ostalih sedam odsto drugostepenoj komisiji, koje su utvrđivale da li su prigovori bili osnovani.

– Pedeset odsto prigovora na prvostepenoj komisiji je odobreno, a 30 odsto na drugostepenoj – kazao je Pašić dodajući da je najviše prigovora bilo iz matematike, onda na test iz maternjeg jezika, pa kombinovanog testa.

– Danas su imali mogućnost da vide bodove, rezultati ostvarenog testa množe se sa koeficijentima 0,65 za maternji jezik i matematiku, a 0,7 za kombinovani test – ukazao je Pašić.

Ovog vikenda male maturante čeka popunjavanje liste želja, a podsećanja radi ona je mogla  da se i elektronski popuni i to od 26. juna.

– Do juče je negde oko 15 odsto učenika, odnosno njihovih roditelja, popunilo listu želja elektronski. Sutra mogu u školi i u nedelju od 8 do 16 časova, a sutra do 15 časova elektronski. U nedelju će izaći konačna raspodela ko je u kojoj školi. Za učenike koji imaju manje od 50 bodova kada se sabere završni ispit i uspeh ne mogu da upišu četvorogodišnje škole, da vode računa i ne stavljaju te škole u listu želja jer im sistem automatski neće dozvoliti upis u te škole – kazao je Pašić.

Konačna raspodela na osnovu liste želja biće objavljena 11. jula, a upisi počinju 12. i 13. jula.

Veliko interesovanje za Matematičku gimnaziju

Od 2007. godine talentovani učenici  mogu da završe sedmi i osmi razred osnovne škole u Matematičkoj gimnaziji, s tim što je ove godine izuzetno veliko interesovanje za tu školu. Pa tako na jedno mesto konkuriše četvoro učenika. Kako je preneo RTS, prema rezultatima prijemnog ispita, sedmi razred ove škole upisuje 43 učenika, od kojih više od 20 je osvojilo nagrade na takmičenjima.

A prema statistici 95 odsto učenika koji upišu sedmi razred osnovne škole u Matematičkoj gimaziji, tu završi i srednju školu. U proteklih 55 godina, koliko škola postoji, sa međunarodnih olimpijada doneli su joj više od 600 medalja.

02/07/2021 18:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments