Promene u bodovanju za upis u srednje škole!

23/01/2017 11:03

Promene u bodovanju za upis u srednje škole!

Završni ispit koji se sastoji od polaganja tri testa osmaci će imati na kraju školske godine, a koju će srednu školu upisati zavisi od uspeha na maloj maturi i broja osvojenih bodova.

Iako je bilo govora o tome da se promeni način bodovanja završnog ispita, to se ipak neće desiti ove školske godine – ali je najavljeno da će to verovatno biti slučaj sa sledećom školskom godinom kada će uspeh iz osnovne škole nositi 60, a završni ispit 40 bodova.

Maksimalni broj bodova za upis

Ipak, ovogodišnji osmaci će ostati u istom bodovnom sistemu, gde će na uspeh iz osnovne škole dobijati maksimalnih 70 bodova, a svaki test na završnom ispitu nosiće najviše 10 bodova, pa će tako ukupno završni ispit nositi 30 bodova.

Pročitajte i: Mala matura: Drugačija pitanja i još jedan maternji jezik!

Kako bi se osmaci što bolje pripremili za polaganje završnog ispita pripremljene su zbirke za pripremu male mature, a u toku drugog polugodišta, tačnije 7. i 8. aprila imaće i priliku da probno polažu testove koji će biti veoma slični onima koji ih očekuju na maloj maturi.

Bodovi sa takmičenja

Međutim, ono što će se ove godine promeniti u odnosu na prethodnu jeste i ponovno uvođenje bodova koje učenici mogu dobiti zahvaljujući uspehu na takmičenjima u toku školske godine. Tako će đaci moći da ostvare dodatne bodove ukoliko su na državnim ili međunarodnim takmičenjima (koja se nalaze u kalendaru takmičenja) osvojili neko od prva tri mesta.

Novina je i da će se računati bodovi ne samo sa verifikovanih takmičenja koja organizuju stručnja društva, već i sa onih koja organizuje Centar za talente.

Računanje bodova za upis u srednje škole

Ono što ostaje isto vezano za bodove jeste donja granica koja će biti potrebna za upis u četvorogodišnje srednje škole, što će i ove godine biti 50.

23/01/2017 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments