Fakultet savremenih umetnosti POMOĆU 3D ŠTAMPAČA PRAVI ZAŠTITNE MASKE ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE

31/03/2020 12:58

Fakultet savremenih umetnosti POMOĆU 3D ŠTAMPAČA PRAVI ZAŠTITNE MASKE ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE

Dok u vreme karantina zbog koronavirusa sedimo kod kuće i smišljamo na koji način možemo da prekratimo vreme, Fakultet savremenih umetnosti odlučio je da se zajedno sa svojim studentima priključi akciji kreiranja i proizvodnje zaštitnih maski pomoću 3D štampača i da ih na kraju podeli zdravstvenim radnicima kojima nedostaju. 

Profesor digitalnog vajanja Bogan Čontoš, koji predaje studentima na smeru Game Art, objašnjava kako je uopšte došao na ovu sjajnu ideju. 

„Akciju su organizovali ljudi okupljeni u Facebook grupi ‘Vizionari Srbije’ i pozvali su sve ljude koji imaju 3D štampače da im se pridruže. Vrlo rado sam se odazvao pozivu, uključio sam u rad i svoje studente i sada nam je cilj da što više maski i vizira izađe iz naših mašina”, rekao je Bogdan Čontoš. 

Kada se naprave, maske se nose u Mejkers spejs „Polyhedra”, koji ih prikuplja sa više lokacija i šalje tamo gde su najpotrebnije. 

„Model maske je dizajn češke firme ’Prusa’, čiji će logo stajati na njima. Samo skinemo model sa interneta i to štampamo. Do četvrtka do kraja dana napravili smo oko 80 zaštitnih maski, a nastavićemo da radimo i dalje”, rekao je profesor FSU Bogdan Čontoš. 

Ova akcija dobar je primer društvene odgovornosti i umetničke angažovanosti u vreme pandemije, kada je važnije nego ikad pre da studenti primene ono što su na predavanjima učili. Studenti FSU puni su ideja i mašte, a ne nedostaje im ni kreativnosti, tako da verujemo da je ideja za štampanje maski i vizira samo prva u nizu. 

Online nastava na FSU – bez prekida u predavanjima

Fakultet savremenih umetnosti zatvorio je svoja vrata za studente i profesore u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, ali to nikako ne znači da je nastava prekinuta. FSU koristi najsavremeniju tehnologiju u službi nastave, između ostalog i Distance Learning platformu za učenje na daljinu. Pomoću nje, studenti preko Live streama ili u odloženom prenosu gledaju predavanja koja su za njih snimili njihovi profesori. Oni sve vreme mogu aktivno učestvovati u predavanjima tako što svoja pitanja i eventualne nejasnoće pišu predavačima preko Live chata, a oni im na njih brzo odgovaraju. Predavanja mogu pratiti i putem mobilnih telefona koristeći aplikacije FSU. 

U početku nije bilo lako da se naviknu na ovakav sistem rada, ali se sada svi prilagođavaju i navikavaju. 

„U početku mi je bilo veoma teško. Ovo je iskustvo koje nikad nisam imao. Imao sam utisak da predajem golim zidovima, ali su me reakcije studenata i ohrabrile i oduševile. Bilo je tu i ozbiljnih pitanja, ali i preko potrebnog humora. Zajedno smo izgurali, organizovali i konsultacije i zaista sam prezadovoljan kako sve protiče”, rekao je šef Departmana vizuelnih umetnosti na FSU, Đorđe Stanojević. 

FSU – mesto gde tvoj talenat postaje isplativo zanimanje

Fakultet savremenih umetnosti školuje savremene umetnike, ljude koji će stvarati u korak sa vremenom i svetom koji se u 21. veku menja svakodnevno, napreduje i postavlja nove, visoke standarde. Zato su studentima date veštine da upotrebe moderne tehnologije i na taj način, pored još veće slobode u stvaranju, dobiju i konkurentnost na tržištu rada.

Programi osnovnih, master i doktorskih studija zvanično su akreditovani i kreirani na temelju vizije boljeg i efikasnijeg visokoškolskog obrazovanja, obuhvatajući tradicionalno iskustvo u obrazovanju i savremene tendencije. Školujemo studente u oblasti likovnih umetnosti, dramskih umetnosti, dizajna, multimedijalne produkcije, muzičkih komunikacija i kreiranja sadržaja za nove medije.

31/03/2020 12:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments