Da li treba izbegavati banane ukoliko ste na dijeti?

04/12/2017 10:39

Da li treba izbegavati banane ukoliko ste na dijeti?

Voće su veoma važna stavka svake zdrave ishrane, ali da li banane, zbog svog sastava, utiču na gojaznost i treba li ih izbegavati ukoliko smo na dijeti?

Banane imaju reputaciju da su prepune šećera i kalorija, a svaki mesec na “Guglu” bude preko 70 000 pretraga sa pitanjem “Koliko kalorija ima banana”? Ut to, brojne dijete upravo zabranjuju ovo voće. Zašto je to tako?

U banani se nalazi oko 27 grama ugljenih hidrata, više nego što sadrže dva parčeta hleba. Uz to, jedna banana sadrži i oko 14 grama šećera. Taj šećer je zapravo fruktoza, koju telo brzo svari, a on dovodi do rasta šećera u krvi. Banana takođe ima i 105 kalorija.

Da li banana goji?

Ipak po sreću svih ljubitelja ovog voća, nutricionisti kažu da banana neće uticati na smanjeni gubitak kilograma. Iako banana sadrži šećer, u pitanju je prirodni, a ne veštački zaslađivač. Uz to, one su bogate kalijumom, vlaknima, vitaminima c i B6 i antioksidantima, koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam.

Takođe, sama vlakna mogu da pripomognu u gubitku viška kilograma. Prema istraživanjima Univerziteta Masačusets, povećanje unosa vlakana za 30%, dovodi do bržeg mršavljenja. Jedna srednja banana sadrži oko 3,1 gram vlakana, što doprinosi i dužem osećaju sitosti.

Banane, u kombinaciji sa malo proteina i masti, sa orasima ili bademima, čine idealnu i zdravu užinu. Ukoliko pak želite da izgubite višak kilograma, fokusirajte se na celokupnu ishrani i na vežbanje, a ne samo na jednu namirnicu.

04/12/2017 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments