Ko je uveo žute i crvene kartone u fudbal?

09/03/2015 11:45

Ko je uveo žute i crvene kartone u fudbal?

Kenet Džordž Aston je pre skoro pola veka smislio pravilo žutog i crvenog kartona u fudbalu. Početkom 60-ih godina on je bio jedan od najpriznatijih engleskih arbitara, a sudio je i na Svetskim prvenstvima.

Posle meča između Engleske i Argenitine 1966. godine, Aston je došao na ideju da se uvedu crveni i žuti kartoni. Ova utakmica obilovala je tenzijom zbog sukoba oko Foklandskih ostrva, a vrhunac utakmice dogodio se u 33. minutu kada je Mur iz slobodnog udarca dao gol, koji je postavio konačan rezultat – 1:0 za Engleze.

Gostujući kapiten Antonio Ratin protestovao je zbog neregularnog gola, a pre toga je napao nemačkog sudiju, koji nije znao njegov jezik i nije mogao da mu objasni svoju odluku. Čelnici argetinske reprezentacije, kao i igrači, sjatili su se na sudiju, a kada je Aston uspeo da se uključi u raspravu, uspeo je da na lošem španskom objasni Ratinu da je isključen i da mora da napusti teren.

Aston je nakon ovog problema koji se dogodio na terenu samo zato što ne govore sve isti jezik, shvatio da mora postojati jednostavnije rešenje za takve situacije. Odluke sudije moraju razumeti svi, a tada mu je, čekajući na semaforu, palo na pamet: žuto – uspori malo, crveno – stop, ideš napolje.

Nakon toga, uvedeni su žuti i crveni kartoni, a zvanično su promovisani na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1970. godine.

Izvor: Večernje novosti

09/03/2015 11:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments