Meditacija usporava starenje mozga

26/03/2020 14:07

Meditacija usporava starenje mozga

Mozak tibetanskog budističkog monaha starog 41 godinu, koji je počeo redovno da meditira sa devet godina, je sličan mozgu osam godina mlađeg muškarca, pokazuju rezultati jednog istraživanja.

Rezultat ovog istraživanja se nadovezuje na brojna naučna saznanja o ulozi meditacije u usporavanju procesa starenja.

Naučnici su prvi put skenirali monahov mozaka kada je on imao 27 godina, a u narednih 14 godina, skenirali su ga još 3 puta.

U ovom periodu su izvršena skeniranja mozga još 105 odraslih amerikanaca koji su imali odprilike isto godina kao tibetanski monah. 

Istraživanjem je otkriveno da mozak ovog monaha koji je proveo preko 60 hiljada sati meditirajući, stari mnogo sporije nego mozak njegovih američkih vršnjaka.

Pored toga, analizom monahovog mozga je utvrđeno da je njegov mozak ranije sazreo. Naime, postoje delovi mozga koji se aktiviraju između 24. i 29. godine, kao što su npr. delovi mozga koji imaju ulogu u automatskom prilagođavanju pažnje. Moguće je da ovi delovi mozga sazreju ranije kod osoba koje prektikuju meditaciju.

Evidentno je da postoje mnoge stvari koje moderna nauka treba ponovo da utvrdi a tiču se ovakvih starih praktika. Ovo istraživanje je bilo usmereno na samo jednu osobu koja praktikuje meditaciju i to jednu od najboljih u tome. Za sada se ne zna koliko vremena je potrebno meditirati da bi se uočilo bilo kakvo usporavanje starenja mozga. Pored toga, život ovog monaha je izuzetak. Kao adolescent je postao majstor meditacije i obučavao je monahe starije od sebe. 

Zatim je ovaj monah prihvatio da učestvuje u brojnim sličnim istraživanjima kako bi pomogao ljudima da shvate značaj meditacije i kakve efekte ima na mozak, ali i ceo organizam. Dokazano je da je medicacija zdrava.

Ovo je logično, zato što je stres taj koji uzrokuje starenje. Ovde nije reč samo o psihološkom stresu, nego i onom na ćelijskom nivou.

26/03/2020 14:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments