Zasto plačemo?

05/03/2020 15:46

Zasto plačemo?

Svima nama se dešava kada smo pod stresom ili kada smo tuzni, kada nas nešto boli, kada raskinemo ili izgubimo voljenu osobu ili kada smo srećni da zaplačemo. Ali, da li ste se upitali zašto plačemo?

Stručnjaci navode da se hormoni stresa, poput kortizola luče onda kada smo tužni. Naime, oni uključuju neurotransmitere, koji mozgu šalju hemijsku poruku da pokrene fizičku reakciju. Ona se manifestuje kao tenzija u čeonom delu ili kroz suze.

Plakanje nas emocionalno isprazni i često prouzrokuje užasne glavobolje.

Neurotransmiter acetilholin je odgovoran za suze. Njegov zadatak je da stimuliše lakrimalne žlezde koje se nalaze u kosti ispod obrve, koje stvaraju suze. Nakon što krenu suze, sluzokoža počinje da otiče, dolazi do protiska u sinusima, a mišići glave i vrata počinju da se grče.

Naučnicima još nije jasna veza između plakanja i glavobolje, međutim postoje teorije koje to solidno objašnjavaju.

Mnoge osobe nakon plakanja, osećaju jaku glavobolju. Ove, tenzione glavobolje izazivaju bol u celoj glavi, ali nisu ispraćene nagonom za povraćanjem ili osetljivošću na svetlost.

Dugo plakanje utiče na sinuse, pa nam zato curi nos, a zapušenost dovodi do nepodnošljivog pritiska u glavi.

Stručnjaci ističu da plakanje može izazvati migrenu, posebno kod osoba koje su im sklone.

Kada plačemo naše telo se oslobađa stresa, a to može biti varnica koja će izazvati intenzivan migrenozni bol. Često je praćen mučninom i osetljivošću na zvuk i svetlost.

U slučaju glavobolje, preporučuju se hladne ili tople obloge, u zavisnosti od toga šta vam više prija. Takođe, pomaže i masaža glave, vrata, ramena i leđa.

Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, koristite lekove protiv bolova.

05/03/2020 15:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments