Šta se dešava našem telu kada se zaljubimo?

02/06/2022 12:18

Šta se dešava našem telu kada se zaljubimo?

Kada se zaljubimo, čini nam se da nam se otvara potpuno novi svet. Leptirići u stomaku, optimizam, poletnost… sve to ima veze sa promenama u samom telu.

Da, tačno je- ti leptirići u stomaku nastaju kao reakcija tela na zaljubljenost. Tada, naše telo luči brojne hormone koji različito deluju na nas. U nastavku saznajte kako.

Evo šta se dešava s nama kada se zaljubimo

  1. Kada počnemo da se zaljubljujemo, naš mozak počinje da luči hemikalije poput adrenalina, dopamina i oksitocina. Ovi hormoni utiču na naše neurološke receptore i osećamo zadovoljstvo i euforiju. U prevodu, postajemo zavisni o ljubavi.
  2. Kada mozak počne da luči oksitocin, koji je još nazvan i “ljubavnom drogom“, postajemo samopouzdaniji i manje anksiozni. Zapravo, osećaj zaljubljenosti može da izleči anksioznost.
  3. Zbog stimulacije adrenalina, možemo da osetimo brojne simptome zaljubljenosti, kao što su znojenje dlanova, ubrzan rad srca i blagu nesvesticu. Ovo dovodi do fizičke senzacije žudnje da se fokusiramo na određenu osobu.
  4. Kada se zaljubimo, i zenice nam se šire. I za ovo možemo da okrivimo adrenalin.
  5. Neki ljudi tokom osećaja zaljubljenosti mogu da imaju probavne tegobe. Za to je odgovoran hormon stresa, kortizol, koji se takođe luči kada smo zaljubljeni.
  6. Kada smo odvojeni od onog u kojeg smo zaljubljeni, možemo da osećamo depresiju ili anksioznost. Telo tada luči kortikoliberin, koji ovako utiče na naš organizam.
  7. Prema studijama, muškarci koji budu zaljubljeni do 25. godine, imaju jače kosti. Naučnici i dalje nisu sigurni zašto se to dešava.
  8. Osećaj zaljubljenosti može da umanji bol. Istraživanja su pokazala da zaljubljeni parovi osećaju za 50% manje glavobolje.
  9.  Srčani ritam partnera takođe može da se ujednači, te zaljubljeni parovi imaju i isti ritam disanja, naročito kada su blizu jedno drugome.
02/06/2022 12:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments