Misterija nestanka mladog Rokfelerovog naslednika

12/08/2020 10:36

Misterija nestanka mladog Rokfelerovog naslednika

Majkl Rokfeler, sin guvernera i jednog od najbogatijih ljudi Amerike, želeo je da živi drugačije. Mesto da mirno nasledi očev posao i ogromno bogatstvo ovaj mladi istraživač nije imao mira. Imao je samo 23 godine kada mu se gubi svaki trag..

Mladi Rokfeler se bavio istraživačkim radom preuzevši na sebe muzej primitivne umetnosti koji je bio u posedu njegove porodice. Više puta se drznuo da putuje i posećuje plemena širom sveta i otkupljuje njihova oružja ,oruđa i umetnine kako bi obogatio zbirku muzeja. To ga je u jednom momentu koštalo glave.

Posebno ga je privlačila Nova Gvineja i njena domorodačka kultura. Kako je već bio u ovim predelima entuzijastički je pošao sa antropologom ovaj put da otkupi ratno oružije od plemena Asmati. 

Majk je znao dovoljno o Asmatima ali je računao na njihovu gostoprimljivost kako je već bio da fotografiše ovo pleme. Oni su verovanja da oko njih žive duhovi, te žive izolovano a za belce veruju da imaju natprrodne moći i smatraju ih prirodnim neprijateljima jel su u vreme kolonizacije imali sukoba sa belom rasom i ljudskih gubitaka od ruke istih. Takođe Astimi imaju jednu veoma bizarni običaj a to je da svoje protivnike kolju i jedu.

Krenuli su na put privatnim malim avionom 19. novembra 1969. godine. Uhvatila ih je oluja ali mladi Rokfeler nije želeo odustati. Avion se srušio na obalama Nove Gvineje…radijski prenos je preneo toliko da se zana da se Majkl vratio po svog prijatelja antropologa Renea Vasinga koji j ostao u avionu i tu se i udavio a i Majklu se tu gubi svaki trag…

Bogata porodica u očaju palje svim raspoloživim sredstvima istraživačke ekipe, avione, helikoptere, ronioce i istraživače da traže njihovog sina naslednika. U očaju devetog dana i sami roditelji odlaze na ostrvo. No mladić nikad nije pronađen i posle dve nedelje je proglašen mrtvim kao nesto pri davljenju.

Tek nedavno su otkriveni jezivi detalji. Novinaru Nacionalne geogragije Karlu Hofmanu ova tragedija i misterija stara sad 50 godina golicala je znatiželju. 2014. godine Karl odlazi i sam plemenu Asmati u potrazi za istinom. Saznaje i objavljuje jezive detalje- Majkl je doplivavši do obala dočekan od strane boraca i zaštitnika ovog plemena direktno kopljem međ rebra. Surovo ali u strahu su ga ubili, no potom su ispoštovali i ritual kako ne bi naljutili duhove. Oni su svog neprijatelja zaklali a potom pojeli na naj bizarniji način kupajući se u njegovoj krvi, kuvajući meso i jedući mozak. Od kostiju su napravili oružje, podelivši ga porodicama čije su pretke ubili belci. Bili su ubeđeni da time stvaraju balans među duhovima.

12/08/2020 10:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments