Špargla je povrće broj 1 za detoksifikaciju organizma

13/05/2020 14:34

Špargla je povrće broj 1 za detoksifikaciju organizma

U inostranstvu se ova namirnica jede mnogo češće nego kod nas, a stučnjaci je smatraju veoma zdravom, pošto ima brojna blagotvorna dejstva.

Špargla je dobar izvor vlakana i vitamina, kao što su vitamini A, C, E i K.

Porcija špargle sadrži oko 288 miligrama kalijuma, koji je poznat po tome što topi masnoće u predelu abdomena, zatim sadrži 3 grama vlakana koji poboljšavaju probavu i ima 40 kalorija, 0 holesterola i masti, a idealan je ako ste na dijeti.

Ima veliki sadržaj glutationa, antioksidansa koji štiti organizam od slobodnih radikala, koji utiču na pojavu kancera. Druga supstanca iz špargle koja se naziva inulin je ekstremno dobra za razvoj bakterija koje su dobre za naš organizam i koje olakšavaju probavu.

Špargla može olakšati simptome mamurluka i dobra je za urinarni trakt, pošto sprečava infekcije i pojavu kamena u bubrezima.

Kako se priprema špargla

Špargla je idealna ako ste na dijeti i može se jesti kao prilog uz meso. Ipak, da bi se sačuvala nutritivna svojstva, pripremajte ga na grilu ili na pari. Ako se kuva u vodi, gubi određena nutritivna svojstva.

Pre nego što pripremite šparglu, povrće treba brzo oljuštiti pod mlazom hladne vode, a zatim treba odstraniti deblji deo koji je nejestiv.

Možete samo presaviti svaku stabljiku, ona će se presaviti i sama pući na mestu gde se graniči jestivi sa nejestivim delom. Drvenasti deo se baca, a ostatak se može pripremati ceo ili se naseći na komade.

Najčešće se ova namirnica priprema na pari, ali se može spremati na roštilju, ispržiti, ispeći ili se pripremiti u mikrotalasnoj. Ako ga spremate na pari, dovoljno je samo 2-3 minuta, dok se u rerni priprema oko 15 minuta. Na roštilju ga je dovoljno ostaviti minut-dva.

13/05/2020 14:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments