Najluđi zakoni na svetu!

17/08/2017 11:49

Najluđi zakoni na svetu!

Od zabrane rvanja sa medvedima, do apsurdnih kazni prelaska na crveno svetlo na semaforu, ponosno vam predstavljamo najluđe zakone u državama širom sveta!

Nju Džersi

Ukoliko planirate da izvršite neko teško nasilno krivično delo u američkoj državi Nju Džersi, prema statutu, kazna zavisi od toga da li ste nosili pancir. Naime, u zakonskoj regulativi stoji da je osoba počinila zločin ukoliko je nosila zaštitni prsluk tokom počinjanja ili pokušaja krivičnog dela ubistva, pljačke, kidnapovanja, seksualnog napastvovanja ili bekstva sa mesta zločina. Drugim rečima, ukoliko ste počinili neki od ovih dela, a niste nosili pancir, kazna se može prebaciti sa trećeg na drugi stepen.

Finska

U januaru 2002. godine, Ansi Vanjoki, direktor jedne velike finske kompanije, platio je kaznu preslaska na crveno svetlo 12,5 miliona dolara. Razlog je vrlo jednostavan: u ovoj zemlji, novčana kazna za ovaj prekršaj varira u zavisnosti od toga kolika su vam primanja!

Kanada

Tokom prohibicije 1985. godine, Kanađani su trošili ogromnu količinu kovanog novca. To se promenilo zakonom koji ograničava plaćanje novčićima. Dakle, ukoliko se zadesite u Kanadi i imate račun veći od 10 dolara, znajte da ga ne možete celog platiti u kovanom novcu.
The Canadian Currency Act

Misuri

U 19. veku u Misuri je zabranjena prodaja žutog margarina, a ovaj zakon zadržao se i do današnjeg dana. Iako nema podataka da je u poslednjih 100 godina iko bio tužen što je prodavao ovaj margarin, kazna za ovo krivično delo jeste šest meseci zatvora.

Velika Britanija

Zakon o zabrani umiranja na dvoru u Engleskoj datira iz vremena Srednjeg veka. Pojašnjenje je jednostavno: svako ko umre na dvoru, mora da ima državnu sahranu, koja je skupa i bespotrebna za “obične smrtnike”.

Drugi bizaran engleski zakon odnosi se na kitove. “Mrtav kit ili glava kita koja ispliva na obale Engleske, automatski postaje vlasništvo Kralja, a rep postaje vlasništvo Kraljice.” Iako je ovaj zakon donešen 1324. godine i dalje je na snazi u Velikoj Britaniji.

Vašington

“Svako ko svesno ispolji bilo kakve simpotme neke bolesti u javnosti biće optužen za prekršaj.” Ovaj zakon važi i za životinje.

Alabama

Rvanje sa medvedima bio je veoma popularan sport u SAD, a naročito u Alabami. Ipak, to se 2006. godine promenilo, kada je ova sportska aktivnost zakonom zabranjena.

Singapur

Pored toga što ova azijska država veoma striktna po pitanju smeća, gde su kazne za bacanje otpadaka na ulici enormno velik, u Singapuru je umalo zabranjeno žvakanje žvakaćih guma, zbog toga što su ih ljudi bacali po pločnicima, gde su se trajno lepile.

Arizona

Dok većina zemalja na svetu ima strikte zakone kada je droga u pitanju, Arizona je otišla korak dalje. Tamo, zabranjena je manufaktura, prodaja i distribucija lažnog kokaina.

Kina

Najbizarniji od svih zakona, složićete se, tiče se Tibeta. Naime, tibetanskim sveštenicima je zabranjeno da se reinkaniraju, bez dozvole kineske Vlade. Ovaj zakon je, uzgled budi rečeno, donešen 2007. godine.

17/08/2017 11:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments