Odluke koje su promenile istoriju

13/12/2017 11:19

Odluke koje su promenile istoriju

Bilo da su ove odluke bile izbor, puka sreća ili instinkt, činjenica je da je ono što je usledilo promenilo celu istoriju. U nastavku otkrijte o čemu se radi.

Tri reči koje su oblikovale su SAD

Martin Luter King je 28. avgusta 1963. godine prišao podijumu, a pevač Mahalija Džekson mu je povikao: “Reci im o snu Martine!” King je zastao, a onda izgovorio: “Kažem vam danas, moji prijatelji, iako se suočavamo sa teškoćama i danas i sutra, ja i dalje imam san.” Ostatak govora ostao je senci rečenice: “Ja imam san”, koja je ušla u istoriju kao jedna od najpoznatijih motivacionih rečenica ikada izgovorenih.

Konfuzija vremenske zone

Početkom aprila, 1961. godine, kubanski izgnanici bili su nadomak da sprovedu u delo CIA tajni plan napada na zaliv i zbacivanje Fidela Kastra. Nakon neuspešnog vazdušnog napada, predsednikKkenedi je poslao šest američkih aviona da pomognu. Međutim, piloti su zaboravili da podese satove prema kubanskom vremenu i stigli su sat vremena kasnije. Od tada, odnos Kube i SAD je na klimavim nogama.

Povezane objave… Poslednje reči nekih od najpoznatijih ličnosti u istoriji

Zaboravni major

Tokom invazije na Marilend 1962. godine, general Robert E. Li napravio je Specijalni red 191, u kojem je skicirao kretanje vojske i pripreme za bitku kod Antitama. Kopija je završila u rukama majora D.H. Hila, koji ju je ostavio u kutiji na zemlji, obmotanu u tri cigare. Trupe su našle naređenje, proučitale plan i usledeo je najrkvaviji obračun od početka Američkog građanskog rata.

Govor koji je spasao predsednika

Ispred hotela u Viskonsinu, u večeri 14. oktobra 1912. godine, predsednik Teodor Ruzvlet savio je manuskript od 50 stranica na pola i stavio ga u unutrašnji džep vojničkog kaputa. Išao je da održi govor na jednom događaju. Dok je stajao i mahao publici, čovek iz publike ga je upucao u grudi. Srećom, pogodio je levu stranu grudi gde su se nalazili papiri na kojima je bio napisan govor. Zahvaljujući odluci da govor stavi u džep, Tedi nije bio povređen i na kraju je održao svoj govor.

Pročitajte još i… Prava istina iza najpoznatijih istorijskih izreka

Titanik

Svi znamo da je u noći 14. aprila 1914. godine, tada najveći brod Titanik počeo da tone. Jedan od članova posade pre udara o santu leda, shvatio je da mu fale naočare kojima bi mogao da vidi eventualne prepreke u vodi. Naočare su se nalazile zaključane u jednoj od prostorija na palubi, a ključa nigde nije bilo. U trenutku kada se brod iskrcavao iz luke, kompanija je naprasno odlučila da zameni drugog brodskog kapetana Dejvida Blera, a na njegovo mesto došao je Čarls Lajtroler. U toj zbrci, Bler je zaboravio da preda ključ.

13/12/2017 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments