Neandertalci pravili oruđe pomoću vatre?

06/02/2018 11:43

Neandertalci pravili oruđe pomoću vatre?

Drveni alat pronađen u Toskani, pokazuje znakove da je namerno ugljenisano kako bi se lakše obrađivalo i to pre 171.000 godina.

Iako je vatra promenila život i pre toga, dosad nije otkriveno da je ona korišćena za pravljene alata.

Kontrolisanje vatre smatrano je jednom od najvažnijih odlika ljudi. Otrkiće da su Neandertalci, jednim delom deo naše vrste, koristili vatru da bi oblikovali drvene predmete pre 171.000 godina nije ogromno, kao na primer saznanje da su australijski raptori naučili da kontrolišu vatru, ali jeste podsetnik da Homosapiensi nisu bili posebni kao što smo mislili.

Neandertalci koristili vatru za pravljenje alata

Drveno oruđe razlaže se lakše nego kameno, zato imamo mnogo malo saznanja o ovim alatima. Ipak, bogato otkriće 58 drvenih predmeta, zajedno sa kamenim oruđem i onim napravljenim od kostiju životinja, iskopano je u Toskani.

Otkriveno oruđe razlikuje de i morfološku i po veličini od ostalih dosad poznatih. Iako nije poznata svrha, ovo oružje napravljeno je uz pomoć paljenja i procesa ugljenisanja. Najveći pronađen alat dug je 3 metara, a u pitanju je štap, koji je, nakon uklanjanja grančica, paljen, kako bi se kora lakše uklonila.

Daljim istraživanjima, naučnici će pokušati da odgonetnu za šta je ovo oruđe tačno korišćeno.

06/02/2018 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments