Da li mračni toranj iz “Gospodara prstenova” zaista postoji?

14/01/2021 15:10

Da li mračni toranj iz “Gospodara prstenova” zaista postoji?

Ako ste čitali ili gledali „Gospodara prstenova“ znate za Mračni toranj iz Mordora, velikog obeliska u kome živi čarobnjak Sauron. Verovali ili ne, Mračni toranj nije samo plod Tolkinove mašte, on zaista postoji i jeste mističan i mračan, e sad da li je to zbog utiska i opisa iz knjige ili je sam prizor opis Mordora.

U blizini Afrike na malom ostrvu Sao Tome u Gvinejskom zalivu nalazi se nešto veoma mistično, neobično, nešto zbog čega ćete se zapisati da li ste još na ovom svetu ili ste nekako zašli u Mordor i očekujete hobita koji trči da spasi prsten. Taj utisak će u vama probuditi i oživeti mirt i bajku, neobična konstrukcija, poput Mračnog tornja – Pico Cao Grande ili Veliki pseći vrh.

Evo o čemu se radi.- čuveni Veliki Pseći Vrh, koji jeste zaista poslužio Tolkinu kao inspiracija za Mračni toranj opisan u knjizi „Gospodar prstenova“, je jedan od najviših „vulkanskih čepova“ ili vulkanskih vratova na svetu sa svojih 663 metara visine iznad nivoa mora.

Vrh je gotovo uvek obavijen memlom i maglom i često se ni ne vidi od gustih oblaka koji ga okružuju. Ovo mu daje posebnu mističnost. Stvar je u klimi ovog ekosistema džungle sa karakterističnom izraženom vlažnošću vazduha te i maglom. Količina padavina ovde varira između 4 500 i 5 000 mm godišnje. Dakle nad ostrvom je stalna memla vlage.

Na samom vrhu žive strašne crne zmije, dok je sva sreća pristup istom gotovo nemoguć jer ga okružuje neprobojnost slojeva divovske paprati. Eto nekad nas priroda i štiti.

Ovaj mračni toranj se nalazi u Nacionalnom parku Obo koji zauzima površinu od oko 30 posto ostrva i koji je poznat kao nacionalni park sa izuzetno bogatom i šarolikom kišnom šumom i unikatnim na svetu neponovljivim ekosistemom.

14/01/2021 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments