Peru – Carstvo Inka

22/01/2021 16:13

Peru – Carstvo Inka

Nekada centar drevnog carstva Inka, a sad republika Peru, okružena južnoameričkim državama, a bogata istorijom i prirodnim lepotama. Ovu južnoameričku oazu svakako treba posetiti, doživeti energiju koju su kao trag ostavile drevene Inke i duboke amazonske prašume koje ih okružuju u svoj tropskoj lepoti, te i visoke i lepe Ande.

Peru ili Peruanska republika je država koja se nalazi na jugozapadu Južne Amerike. Prema zapadu izlazi na Tihi okean, na istoku se graniči sa Brazilom i to je najduža granica duga 1560 kilometara, na jugoistoku sa Bolivijom, severna granica Peru deli od Ekvadora i Kolumbije, a južna sa Čileom i iznosi 160 kilometara. Glavni grad republike je Lima sa skoro devet miliona stanovnika.  

Republika Peru je zvanično ime koje je ova država dobila posle Peruanskog rata za nezavisnost. Pre toga se ovaj predeo nazivao Biru i pripadao je jednom lokalnom vladaru koji je živeo kraj zaliva San Migel u Panami. Od početka 16. veka konkistadori prisvajaju Biru i daju mu ime Peru- reč poreklom iz oksitanskog jezika (jezik govornog područija južne Francuske, delova Španije, Italije i Maroka). Peru je prvo bio provincija, potom vicekraljevstvo sve dok nije postao republika. Sada svaki punoletni građanin ima pravo glasa, izbori se dešavaju svakih pet godina a ni jedan predsednik ne može biti izabran više od dva puta.

Klima u Peruu varira od tropske u Amazoniji do planinske u Andima i obuhvata tri klimatska pojasa ili zone: Obalska klimatska zona (Costa) čiji regijom zauzima 11 posto zemlje, planinska zona (Sierra) koja zauzima oko 15 posto Perua i šumska klimatska zona koja zauzima veći deo a to je 64 posto zemlje sa svojim tropskim Amazonskim prašumama. 

Obalom preovladava hladna Humboltova struja pa je poljoprivreda moguća samo uz reke. Na jugu i granici sa Čileom nalazi se najsuvlja pustinja na svetu Atakama. Andi su veoma visoke planine sa ne tako surovom planinskom klimom, snežna granica je na 5000 metara, u središnjim Andima se zadržava sneg, led i glečeri a na 3300 metara je prosečna godišnja temperatura 11 stepeni Celzijusa pa su obronci i bogati vegetacijom, najviši vrh dostiže visinu i do 6 800 metara- Nevado Huaskaran na 6 768 metara. Čuveni Maču Piču i grad Inaka nalaze se na obroncima Anda. Još jedno obeležje Perua je i veliko jezero Titikaka.

Peru je bio domovina najstarijih civilizacija od drevnih Norte Čiko, jednih od najstarijih na svetu do carstva Inka, najveće države pretkolumbovske Amerike.

22/01/2021 16:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments