Naučnici na pragu otkrića nove planete?

20/03/2020 16:19

Naučnici na pragu otkrića nove planete?

Naučnici tvrde kako je u blizini našeg Sunčevog sistema primećena nova planeta, međutim astronomi nisu sigurni da li je u pitanju planeta ili je samo kandidat za ovu poziciju.

U blizini zvezde Proxima Centauri, crvenog patuljka koji se nalazi na 4,2 svetlosne godine od našeg Sunčevog sistema.

Ovo nebesko telo je kandidat za novu planetu. Proxima je poznata po tome da oko nje kruži jedna planeta veličina Zemlje, nazvana Proxima b.

Ovaj novi komšija bi mogao da bude Proxima c, ali zasad, astronomi nisu sigurni da li je u pitanju planeta, te je samo kandidat za ovu poziciju.

Proxima b oko Proxima Centauri kruži na udaljenosti koja omogućava postojanje vode na planeti, ali nije poznato da li bi planeta mogla da podržava život kao što to može Zemlja, budući da neki eksperti pretpostavljaju da je zračenje zvezde odavno eliminisalo atmosferu na ovoj planeti.

Sa druge strane, novoprimećena planeta se nalazi na 1,5 astronomskih jedinica (AU – jedna jedinica predstavlja udaljenost Zemlje od Sunca – oko 150 miliona kilometara) od Proxime Centauri, što znači da je verovatno veoma hladna, te se pretpostavlja da je temperatura na površini oko -234 stepeni Celzijusove skale. Takva udaljenost ukazuje na to da potencijalna planeta nije naseljiva, bar ne oblicima života na koje smo navikli.

Izvor: space.com

20/03/2020 16:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments