Izgoreo fosil “prve” Brazilke!

05/09/2018 10:19

Izgoreo fosil “prve” Brazilke!

Fosil “prve” Brazilke Lusije, izgoreo je u potpunosti, u požaru koji je zahvatio Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru.

Lusija je prvi otkriveni ljudski fosil, star 12.000 godina.

Požar u Nacionalnom muzeju

Kako navodi direktor Nacionalnog istorijskog muzeja, Pablo Knaus, ovo je neprocenjiv gubitak za sve, pogotovo za one koje zanima istorija civilizacije.

Naime, Lusija je prvi ljudski fosil koji je otkriven u Brazilu, 1970. godine u Minas Žeraisu. Otkrivena je tokom arheoloških iskopavanja koje je predvodila arheološkinja Anet Lamin-Emperer.

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru su nakon analize, iskoristili Lusijinu lobanju kao šablon za rekonstruisanje lica. Nakon toga je izgrađena bista, koja je bila izložena u muzeju i koja se našla na putu požara.

FOTO:www.2012.caliwali.com

Direktorka Instituta za Nacionalnu umetničku baštinu, Katja Božea istakla je da je Lusija bila dragulj muzeja i da su vlasti odgovorne, jer su dopustile velike budžetske rezove, koji su između ostalog pogodili i ulaganje u brazilsku kulturnu baštinu.

Ministar kulture Seržio Leitao izjavio da je požar verovatno izazvan kratkim spojem ili papirnim balonom na vruć vazduh koji je možda sleteo na krov. Takvi baloni su tradicija u Brazilu i često izazivaju požare.

U požaru niko nije stadao, a vatrogasci su vodili jednočasovnu bitku s vatrom, kako bi spasili muzejske eksponate.

Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazilo nekoliko ključnih kolekcija, uključujući egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaurusa pronađen u regiji Minas Žerais kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu.

Muzej je ukupno posedovao više od 20 miliona vrednih predmeta.

Do požara je došli u nedelju uveče, nako zatvaranja muzeja. Još su nepoznati precizni podaci o razmerama uništenja.

FOTO:Youtube/Screenshot

05/09/2018 10:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments