Istorija ženskih kupaćih kostima

27/05/2022 14:26

Istorija ženskih kupaćih kostima

Danas nema čega nema u ponudi kupaćih kostima. Ponekad ono šta zamislite, već u narednoj sezoni možete i da kupite. 

Do pre 20 godina, pa i do pre pola veka, postojala su neka druga pravila na plaži, neki drugačiji modeli, ali svaka decenija, nekada i nekoliko decenija koje su prošle, donele su sa sobom nešto novo. Nekada i novog dizajnera, kombinaciju ili platno.

Kupaći kostimi koji su se u tom momentu nosili predstavljali su aktuelni moralni i društveni momenat u društvu u kom se izlažu. Razvojem turizma i emancipacijom, ne samo žena, već i celog društva, prosto je moralo doći do promena u njihovom nošenju i ponudi.

Dalja istorija i neki momenti

Prvi ženski kupaći kostim sastojao se od haljine i širokih pantalona. Šta se dešavalo pre toga? 

U antičko doba, navodno, bilo je uobičajeno da se u vodu ulazi bez odeće. Stare japanske grafike prikazuju muškarce koji su se kupali obučeni u tradicionalni fundoši, što je bila vrsta donjeg veša, a zapadni svet je tokom srednjeg veka gotovo zanemario ovu disciplinu.

U Engleskoj u 19. veku nije postojao zakon koji bi ljudima zabranio da se kupaju bez odeće, ali je svako mesto moglo na svoju ruku da donese sopstvene propise u vezi sa tim. 

Koko Šanel, tokom 1930-ih, uvela je u modu preplanuli ten, pa se na kupanje nije išlo samo zbog kupanja, već i zbog izlaganja suncu. 

Popularnost prvih dvodelnih kupaćih kostima dogodila se u vreme Drugog svetskog rata, zahvaljujući holivudskim glumicama koje su jedva čekale da ih obuku i da se fotografišu u njima. Louis Reard je napravio prvi bikini kakvog danas poznajemo, i to 1946. godine, a prva žena koja ga je nosila bila je Brižit Bardo.

Kasnije su se pojavili monokini, kupaći iz jednog dela, koje su devojke rado nosile zbog svog tena o kome su iz sezone u sezonu vodile računa. Mini bikini je doživeo eksploziju krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, pogotovo kada su počele da ih nose najpoznatije svetske manekenke poput Naomi i Žizel.

Godine 2010. pojavio se bandeau – model bez bretela, a veliku popularnost danas uživaju i sportski kupaći kostimi.

27/05/2022 14:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments