Zašto nastaju suze radosnice?

24/10/2017 10:28

Zašto nastaju suze radosnice?

Iako suze radosnice imaju i fizičke i emotivne benefite, često se zbunimo kada se to desi. Zašto plačemo, čak i kada nismo tužni?

Kako tvrdi američka psihološkinja Orijana R. Aragon, često se dešava da, iako imamo pozitivna osećanja, naše telo ih ispoljava na negativan način. Kada plačemo, mozak ispušta neurotransmiter leu-enkefalin, prirodni lek protiv bola. Ukoliko plačemo dok smo tužni, zahvaljujući leu- enkefalinu, osećamo se bolje. Međutim, kada se pojave suze radosnice, one zapravo povećavaju osećaj sreće.

Zašto suze radosnice nastaju?

Ovo pitanje je malo komplikovanije i vrti se oko teorije da naš mozak ne razlikuje negativne i pozitivne emocije. Kada se pomešaju srećni i tužni signali, aktivira se parasimpatički nervni sistem, odgovoran za procese poput lučenja pljuvačnih žlezda i varenja.

U isto vreme, ovaj sistem, nakon neke traume, luči neurotransmiter acetilholin koji umiruje telo, ali utiče i na pojavu suza. Stoga, čak i kada su radosni trenuci u pitanju, oni u našem organizmu uzrokuju neku vrstu traume, odnosno uzbuđenja, koji pokreće ceo proces parasimpatičkog nervnog sistema.

24/10/2017 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments