Aloe vera – kraljica svih lekovitih biljaka!

24/07/2020 12:08

Aloe vera – kraljica svih lekovitih biljaka!

Aloe vera je poznata pod nazivom „eliksir dugovečnosti“.

Aloe vera ili prava aloja biljka iz porodice ljiljana, jedna od četiri lekovitih iz ovog roda. U prirodi raste u suvim i toplim krajevima – sa preko 22 stepena tokom cele godine (Južna Amerika). Od aloje se najčešće koristi list, tj. gel iz lista dok se za samu koru veruje da je otrovna.

„Izuzetno gorka materija“ je značenje arapskog Aloeh, sirijskog Alwai ili hebrejskog Halal korena nastanka imena ove žbunaste biljke čija visina dostiže do metra. Otkrio je na Barbadosu botaničar Miler i uvrstio u listu lekovitog bilja. Ustanovljena je njena upotreba u lekovite svrhe još u 4 veku p.n.e.

Ova čaraobnica je fenomenalni izvor 240 hranljivih i lekovitih sastojaka– vitamina iz B grupe i folne kiseline, vitamina A, C i E, više od dvadeset minerala, među kojima i magnezijum, bakar, gvožđe, mangan, kalcijum, kalijum… potom u njen sastav ulaze i imunomodulatori – polisaharidi,antioksidansi, čak 8 esencijalnih aminokiselina od 20 aminokiselina i enzime.

Aloja je stoga jak imunostimulans, detoksikans i antioksidans, antimikortik, antivirotik i antibakterik (deluje protiv virusa, gnjivica i bakterija), deluje protivupalno, protiv bolova, reguliše status psihe, zateže kožu i sluzokožu, laksativ je ali i smanjuje nivo šećera u krvi.

Biljka deluje na nivou ishrane ćelije tkiva pa se koristi u vidanju rana i kod drugih kožnih promena,kod lečenja sluzokože želuca, čišćenja digestivnog trakta od štetnih materija.

Jak je antioksidans kod kancerogenih stanja i za ublažavanje simptoma posle hemoterapije i zračenja.

Nije ni čudo što je zovu lekom za sve.

24/07/2020 12:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments