Zašto nam s godinama sve teže pada mamurluk?

04/06/2018 11:05

Zašto nam s godinama sve teže pada mamurluk?

Kako vreme odmiče, a godine se nižu, mamurluk se sve teže podnosi. A zašto je to tako?

Naučnici su nakon niza studija i analiza, došli do nekoliko mogućih rešenja, odnosno objašnjenja.

Zašto smo mamurni?

Mamurluk osobe od 20 godina, nije isti kao i kod osobe koje ima 30, a kamoli kao kod one koje ima 40 godina. Šta je razlog za ovakve promene? Da li je i na koji način je starosna dob povezana s obradom alkohola u organizmu?

Naučnici to objašnjavaju kroz sledeće mogućnosti. Naime, činjenica je da se sastav organizma menja.

Sa godinama, do povećanja udela masnog tkiva dolazi kod većine ljudi, a smanjuje se i mišićna masa. Čitavih 75 odsto mišića čini voda, dok masno tkivo tek 10 odsto. Alkohol se zadržava duže jer se teže prerađuje, u”masnijem” delu organizma. Niži postotak vode predstavlja i opasnost od moguće dehidratacije.

Enzimi jetre razgrađuju alkohol i izbacuju ga iz organizma. Kako je enzima u organizmu sa godinama sve manje, prerada alkohola je manje delotvorna.

Organizmu je potrebno više vremena za borbu, kako se približavamo tridesetima i sve mu je teže da se bori sa raznim infekcijama i bolestima. Ovo objašnjava i zašto je potrebno više vremena za oporavak, nakon “burne” noći.

Statistika je pokazala da osobe koje redovno izlaze i konzumiraju alkohol, što je karakteristično mladima, lakše podnose mamurluk, u odnosu na one koji manje piju. Zbog toga, njihov organizam doživljava konzumiranje alkohola u većoj meri, kao određen vid šoka po organizam.

04/06/2018 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments