Šta treba da znate o vremenu

06/10/2014 11:50

Šta treba da znate o vremenu

Vreme je jedan od naosnovnijih pojmova u raznim naučnim oblastima, a provlači se i kroz sve sfere ljudskog života.

Ono se često opisuje kao linearni kontinuum i nepovratni sled koji se proteže u prošlost i budućnost. Predstavljamo vam neke zanimljive činjenice o vremenu:

1. Najprecizniji sat na svetu

Naučnici koriste atomske časovnike da bi merili vreme. Za sada najtačniji sat na svetu nalazi se u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju u Koloradu (SAD), a meri vreme na osnovu vibracija atoma cezijuma. Ovaj sat je toliko precizan da neće izgubiti ni sekund za trista godina.

2. Gravitaciona dilatacija vremena

Gravitacija ima uticaj na tok vremena. Ajnštajnova teorija relativiteta dokazuje da što je posmatrač bliže nekom izvoru gravitacije, na primer Zemlji, to vreme sporije prolazi.

Tako na primer, sinhronizovani časovnici na različitim nadmorskim visinama pokazuju različito vreme.

3. Živimo u prošlosti

Neurolog Dejvid Iglman tvrdi da svako od nas živi oko 80 milisekundi u prošlosti. Naime, ljudski mozak ne može da doživi događaje istog trenutka, već delić sekunde nakon što se oni dese.

4. A vreme pre vremena?

Vreme kakvo mi danas poznajemo i doživljavamo, nije uvek postojalo.

Ajnštajnova teorija relativiteta kaže da je vreme počelo Velikim praskom pre oko 13,7 milijardi godina. Ona kaže i da vreme zavisi od prostora i materije, i ne može se posmatrati nezavisno od njih. Vreme se vezuje i za kretanje, i da nema kretanja, ne bi bilo ni vremena. Velliki prasak je pokrenuo materiju i tako omogućio i vreme.

5. Vreme usporava

Možda niste znali, ali vreme se na Zemlji polako usporava. Kao posledica delovanja gravitacije Meseca, Zemljina rotacija se usporava i sunčev dan se produžava za oko 1,4 milisekundu svakog veka. Za oko 140 miliona godina, dan će se produžiti na 25 sati.

Izvor: Srbija Danas

06/10/2014 11:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments