Viseći vrtovi Vavilona

03/05/2018 09:50

Viseći vrtovi Vavilona

Vavilon kao centar istočne civilizacije, predstavljao je pravi raj. Njegova lepota i raskoš, bili su inspiracija mnogima, počev od osvajača i samog Aleksandra Velikog, do filozofa i pesnika, pa čak i ljubavnika.

Aleksandar Veliki proglasio je Vavilon prestonicom svoje države. Naime, tokom osvajanja grada, lokalno stanovništvo prigrlilo je Aleksandra Velikog i dočekalo ga u veselju. On je i svoje poslednje dane proveo je u Semiramidinim vrtovima, u prostorijama u kojima je nekad sedeo i vladao car Nabukodonosor.

Prema istoriji, za blistavost i lepotu Vavilona, odgovoran je car Nabukodonosora, koji je potčinio Siriju i u svojim pohodima prikupio veliki plen, uključujući i robove.

Vavilon je izgrađen u obliku pravougaonika, dok se reka Eufrat protezala duž njegove sredine i delila ga na stari i novi grad. Bio je okružen zidinama sa osmoro vrata koja su nazvana po bogovima Vavilona.

Prepoznatljivi i neobični vrtovi Vavilona, nastali su u vreme vladavine cara Nabukodonosora. Prema legendi, on ih je liučno podigao za suprugu Semiramidu, koja je bila midijska princeza. Kako su njenu domovinu krasili zelenilo, brežuljci i predivna priroda, car je odlučio da je joj kroz ove blistave vrtove približi Vavilon. Vrtovi su se prostirali na četvorospratnoj kuli, koja je natkrivala mnoge građevine. Od velikih kamenih ploča izgrađene su terase različitih oblika, na njima je čak bio rasut sloj plodnog zemljišta iz kog su nicala stabla. Spratovi ove neobične oaze bili su povezani stepenicama u beloj i ružičastoj boji. Brigu o vrtovima i redovnom zalivanju biljaka, svakodnevno, vodili su robovi, koji su se snabdevali vodom iz Eufrata.

Vavilonska kula

Legenda Vavilonske kule vezana je Vavilon. Ova kula predstavljena je kao simbol nerazumevanja i zbrke, te je bila inspiracija mnogima da je shvate i protumače na razne načine. Naime, osnovno tumačenje jeste da je u pitanju nacionalistička ideologija koja je ljudskom društvu donela rascep i propast, prizašla iz tiranije i razdora u čovečanstvu.

Za Vavilon je vezana i priča o Isaijevom proročanstvu koje se navodno obistinilo. Prema proročanstvu Vavilon je čekala propast koja ga je na kraju i zadesila. Kroz vekove, grad je tonuo. Voda je uništila pločice, svodovi i stubovi koji su nosili vrtove su se obrušili, pa je grad izgubio svu svoju nekadašnju raškoš i postao prava ruina. Ali i pored toga čuveni Vavilonski vrtovi ostaće zauvek jedno od velikih čuda starog, antičkog sveta.

03/05/2018 09:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments