Tajne avionskih letova!

14/09/2020 12:54

Tajne avionskih letova!

Svaka struka ima svoje „male“ tajne velikih majstora. Tako i avijatičarska struka i tim stručnjaka koji se bavi održavanjem i pripremom aviona i održavanjem istog u letu i sposobnom za prevoz putnika.

Portal „Bright Side“ je pomoću malo pričljivijih članova letačkog tima i posade uspeo da napravi zanimljiv dnevnik letačkih „ispovesti“ i tajni.

Ne popravljaju se svi kvarovi odmah

Ovo ne podrazumeva da bi tim stručnjaka koji proverava avion pustio da isti poleti ukoliko je ugrožena bezbednost putnika. Ovo znači da se veći kvarovi koji onemogućavaju poletanje i bezbedno funkcionisanje letelice popravljaju odmah, a manji kvarovi, neznatna oštećenja, koja nisu relevantna za bezbedan let, ostaju da se poprave pri sletanju aviona – kako se ne bi gubilo vreme i remetio raspored gustog vazdušnog saobraćaja sa pomeranjem letova.

Zašto pilot i kopilot jedu uvek različitu hranu?

Pilot i kopilot tokom leta uzimaju uvek različit obrok. Razlog je jednostavan – predostrožnost od mogućeg trovanja hranom. Ovo ne praktikuju sve avio kompanije, ali je odlična iskustvena dosetka. Dakle ukoliko se pilot otruje hranom, kopilot ostaje zdrav.

Pravi razlog zabrane pušenja u avionu

Nećete verovati ali nije sigurnosne prirode! Zapravo, do pre dve decenije pušenje u avionima je bila najnormalnija pojava i nikako nije dovođena u pitanje sigurnost leta sa zapaljivošću usled cigareta i upaljača. Razlog je potpuno drugačiji i zapravo je ekonomske prirode – vazduh u avionu se konstantno filtrira a duvanski dim ubrzava proces i brže troši filtere i ostalu opremu.

„Molimo vas da ugasite svoje mobilne telefone“

Kako ne bi došlo do neznatnog ometanja signala, ali opet time možemo uskratiti posadu za važne informacije od dispečera. No, signalom koji emituju naši mobilni aparati ipak ne možemo izazvati velika ometanja i nesreće u vazduhu sva sreća. Kažu da se o ovo pravilo čak i piloti ogluše, ali nemojte da vas to hrabri, vi ipak ugasite vaš mobilni uređaj tokom leta, pravila ne postoje da se krše.

Zaposleni i njihove porodice plaćaju jeftinije svoje avio karte

Naravno da je to istina, svaka firma izlazi svojim zaposlenima u susret i to je sasvim fer i normalno. Često zaposleni tek plate takse a let im bude besplatan. Takođe dobijaju besplatne karte kao nagradu ili benefit zaposlenja.

Zaposleni nam otkrivaju kada je najbolje vreme za kupovinu karata!

Veruje se da je najpovoljnije kupiti avionsku kartu dosta ranije pre samog planiranog puta. To nije najtačnije. Najeftinije je kupovati karte utorkom, sredom i subotom, tada se nude po nešto povoljnijim cenama.

Lepa reč i gvozdena vrata otvara

Budite ljubazni prema osoblju. Stjuardese priznaju da više pažnje posvećuju ljubaznim i strpljivim putnicima. Histeriju i bezobrazluk lako mogu da kazne minimalnom komunikacijom i ignorisanjem posebnih zahteva.

14/09/2020 12:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments