Greške pri kuvanju koje čine namirnice otrovnim!

08/02/2018 12:01

Greške pri kuvanju koje čine namirnice otrovnim!

Neki od najvećih rizika po zdravlje kriju nam se “ispred nosa”- u kuhinji. U nastavku saznajte kako da promenite navike kuvanja, tako da ne ugrožavate svoje i zdravlje svojih najbližih.

  1. Kuvanje s pogrešnim mastima. Onog trenutka kada ulje, bilo da je maslinovo, kokosovo, suncokretovo ili susamovo, počne da se puši, dolazi do hemijske reakcije u kojoj je ono otrovno, jer ispušta opasne slobodne radikale.
  2. Neka ulja bolje da ne zagrevati. Maslinovo, ili kokosovo ulje je bolje koristiti za salate, jer, prilikom zagrevanja, gube nutricionističke vrednosti.
  3. Prženje hrane izbegavajte. Zdrave namirnice, poput povrća i nemasnog mesa, prženjem postaje nezdravo. Radije izaberite da ove namirnice kuvate.
  4. Ni prekuvane namirnice nisu zdrave. Dok je konzumiranje na primer sirovog mesa opasno, jednako je loše jesti prekuvano meso. Tada, meso ispušta hemikalije koje oštećuju DNK i dovode do povećanog rizika od kancera. Izbegavajte prekuvavanje namirnica na otvorenom plamenu ili na metalnoj površini.
  5. Toksični sudovi. Brojni sudovi, uključujući tiganje i tepsije, sadrže hemikalije koje utiču na povećanje rizik aod raka i dovode do disfunkcije jetre. Birajte sudove od metala, keramike, nerđajućeg čelika ili stakla.
  6. Ostatke hrane ne čuvajte u plastičnim posudama. Neke posude od plastike sadrže sastojke koji utiču na povećanje estrogena u telu, što dovodi do većeg rizika od nekih vrsta kancera.
08/02/2018 12:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments