Greške pri kuvanju koje čine namirnice otrovnim!
Povezane objave
Neki od najvećih rizika po zdravlje kriju nam se “ispred nosa”- u kuhinji. U nastavku saznajte kako da promenite navike kuvanja, tako da ne ugrožavate svoje i zdravlje svojih najbližih.
- Kuvanje s pogrešnim mastima. Onog trenutka kada ulje, bilo da je maslinovo, kokosovo, suncokretovo ili susamovo, počne da se puši, dolazi do hemijske reakcije u kojoj je ono otrovno, jer ispušta opasne slobodne radikale.
- Neka ulja bolje da ne zagrevati. Maslinovo, ili kokosovo ulje je bolje koristiti za salate, jer, prilikom zagrevanja, gube nutricionističke vrednosti.
- Prženje hrane izbegavajte. Zdrave namirnice, poput povrća i nemasnog mesa, prženjem postaje nezdravo. Radije izaberite da ove namirnice kuvate.
- Ni prekuvane namirnice nisu zdrave. Dok je konzumiranje na primer sirovog mesa opasno, jednako je loše jesti prekuvano meso. Tada, meso ispušta hemikalije koje oštećuju DNK i dovode do povećanog rizika od kancera. Izbegavajte prekuvavanje namirnica na otvorenom plamenu ili na metalnoj površini.
- Toksični sudovi. Brojni sudovi, uključujući tiganje i tepsije, sadrže hemikalije koje utiču na povećanje rizik aod raka i dovode do disfunkcije jetre. Birajte sudove od metala, keramike, nerđajućeg čelika ili stakla.
- Ostatke hrane ne čuvajte u plastičnim posudama. Neke posude od plastike sadrže sastojke koji utiču na povećanje estrogena u telu, što dovodi do većeg rizika od nekih vrsta kancera.
Pogledajte još:
Na šta ukazuje bol u želucu?
Proverite zašto crna čokolada nosi etiketu "superhrane"!
12 saveta za iskorenjivanje lenjosti
Rukopis otkriva Parkinsonovu bolest?
Prvi znaci dijabetesa
Šta nam antigenski testovi govore?
3 esencijalna ulja u borbi sa sezonskim afektivnim poremećajem
Depresija ostavlja trajne posledice na mozak
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*