Orbitalni prostor oko Zemlje mora biti zaštićen upozoravaju naučnici

25/04/2022 12:53

Orbitalni prostor oko Zemlje mora biti zaštićen upozoravaju naučnici

Apeluje se na donošenje regulative slične ekološkim propisima, kako bi se smanjio rizik od sudara i sačuvalo noćno nebo.

Orbitalni prostor oko Zemlje hitno mora biti zaštićen ekološkim pravilima i propisima sličnim onima koji čuvaju zemljište, mora i vazduh planete, kažu vodeći naučnici.

Međunarodni tim istraživača upozorava da dramatičan porast broja satelita zagađuje noćno nebo za astronome i posmatrače zvezda, istovremeno povećavajći rizik od sudara objekata u svemiru i potencijalno čak i padanja na ljude ili avione pri „povratku“ na Zemlju.

Veliki deo zabrinutosti izazvan je porastom megasazvežđa, koja uključuju postavljanje desetina hiljada satelita u nisku Zemljinu orbitu, za isporuku širokopojasnog interneta i drugih usluga.

Dok kompanije kao što su SpaceX i OneWeb prednjače, mnoge druge su zainteresovane.

Pišući u Nature Astronomy, naučnici iz Velike Britanije, SAD, Kanade i Holandije upozoravaju da bi broj satelita u niskoj Zemljinoj orbiti mogao da premaši 100.000 do 2030. godine, ometajući rad astronoma i preoblikujući naš pogled na nebo, kako brojni sateliti koji deluju kao „lažne zvezde“ budu počeli da se takmiče s brojem stvarnih zvezda koje se vide golim okom.

„Zaista moramo da se presaberemo. Moramo da vidimo gde imamo propise koje ne primenjujemo kako treba, a gde su nam potrebni novi?” rekao je glavni autor, Endi Lorens, redovni profesor astronomije na Univerzitetu u Edinburgu.

„Ovde se radi o prepoznavanju toga da su problemi koje vidimo u orbiti isti kao oni koje vidimo kada brinemo o kopnu, okeanima i atmosferi. Moramo da se konsolidujemo i iznađemo kako da rešimo ovaj problem.”

Među predlozima su i propisi zasnovani na otisku svemirskog saobraćaja satelita i ograničenja nosivosti različitih orbita.

Krajem 2018., oko 2.000 aktivnih satelita kružilo je oko Zemlje. Taj broj se skoro udvostručio u poslednje dve godine samo lansiranjem SpaceX-a. Svi su otišli ​​u najzagušeniju nisku Zemljinu orbitu, koja seže od 100-2.000 kilometara iznad naše planete. Evropska svemirska agencija je 2019. pomerila svoju opservatoriju Aeolus u orbiti kako bi izbegla sudar sa SpaceX satelitom. Prošle godine, Kinezi su dva puta pomerili svoju svemirsku stanicu zbog sličnih zabrinutosti.

Naučnici tvrde da iako postoji robusna regulacija koja osigurava da se sateliti bezbedno lansiraju i prenose signale samo unutar određenih frekventnih opsega, gotovo ništa ne može da upravlja uticajem satelita na noćno nebo, astronomiju, Zemljinu atmosferu ili orbitalno okruženje.

Istraživači opisuju kako svetlost koja se odbija od satelita može da uništi astronomska posmatranja ostavljajući pruge na slikama, dok njihova emitovanja mogu da priguše slabe, prirodne radio signale koje astronomi proučavaju da bi razumeli neke od najegzotičnijih objekata u kosmosu. Međutim, vidljivo prisustvo tolikog broja satelita takođe podriva mogućnost uživanja u noćnom nebu, tvrde oni, što je čin za koji Međunarodna astronomska unija tvrdi da bi trebalo da bude osnovno pravo.

Postoje i druge zabrinutosti. Rizik od pada satelitskih ostataka koji izazivaju štetu na imovini ili štetu po život danas je relativno nizak. Ipak, opasnost će se povećavati kako sve više satelita ponovo bude ulazilo u Zemljinu atmosferu na kraju svog života, s potencijalno smrtonosnim posledicama.

„Prvi udarac u avion ili kopnena žrtva samo su pitanje vremena“, upozoravaju istraživači. Još jedan problem je emisija iz raketnog lansiranja, koja uključuje ugljen-dioksid, azot-oksid i čađ.

„Problem sve veće količine otpada i zagušenja u Zemljinoj orbiti predstavlja pravi izazov za upravljanje ljudskim svemirskim aktivnostima“, rekao je Kris Njuman, profesor svemirskog prava i politike na Univerzitetu Nortambrija.

„Proširenje na nove aktere i povećane geopolitičke tenzije znače da je obavezujući međunarodni ugovor daleko. U svakom slučaju, zakon nas može odvesti samo toliko daleko. Zemlje i kompanije koje su aktivne u svemiru treba da pokažu odgovorno vođstvo.”

25/04/2022 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments