Neisrpna čista energija se nalazi ispod zemlje

17/03/2022 10:45

Neisrpna čista energija se nalazi ispod zemlje

Quaise Energy kaže da bi duboka geotermalna energija mogla omogućiti bilo kojoj zemlji da postane energetski nezavisna.

Američka kompanija planira da iskopa najdublju rupu na svetu kako bi iskoristila neiscrpne zalihe geotermalne energije iz Zemljine kore.

MIT-ov ogranak, Quaise Energy, prikupio je 63 miliona dolara kako bi izbušio rekordnih 20 kilometara ispod površine planete, skoro dvostruko dalje od najdubljih rupa ikada napravljenih, gde temperature dostižu i do 500 °C.

Quaise Energy opisuje projekat kao „neophodnost, a ne opciju“, nudeći izvor energije koji je moćan kao bilo koje fosilno gorivo i čist kao solarna energija ili ona dobijena iz vetra ili vode.

„Duboka geotermalna energija je srž energetski nezavisnog sveta“, navodi se na veb stranici kompanije.

„Naša misija je da ovaj neiscrpni, obnovljivi, čisti izvor energije donesemo budućim generacijama. Ovo je duboka moć duboke geotermalne energije. Otključavamo energiju za sve.”

Geotermalna energija je jedan od najstarijih izvora energije na svetu koji koriste ljudi, ali postrojenja se trenutno grade u oblastima visoke tektonske aktivnosti, gde su vruće stene blizu površine.

Da bi pristupio daleko sveprisutniji dubokoj geotermalnoj energiji, Quaise Energy razvija pionirski oblik bušenja poznat kao elektromagnetno bušenje milimetarskih talasa, koje koristi vakuumske cevi za ispaljivanje svetlosnih snopova velike snage, koji efikasno sagorevaju kroz Zemlju.

Proboj bi potencijalno mogao omogućiti bilo kojoj zemlji na Zemlji da postane energetski nezavisna, prema kompaniji, dok bi se istovremeno bavila klimatskom krizom.

„Potrebna nam je ogromna količina energije bez ugljenika u narednim decenijama“, rekao je Mark Kupta, generalni direktor kompanije Prelude Ventures, koji se nedavno pridružio krugu finansiranja Serije A od 40 miliona dolara za pokretanje čiste energije.

Quaise Energy nudi jedno od resursno najefikasnijih i skoro beskonačno skalabilnih rešenja za napajanje naše planete. To je savršena dopuna našim trenutnim rešenjima za obnovljive izvore energije, omogućavajući nam da dostignemo održivu snagu osnovnog opterećenja u ne tako dalekoj budućnosti.”

Najnovija runda finansiranja će se koristiti za ubrzanje razvoja proizvoda i izgradnju mašina za bušenje spremne za upotrebu koje će moći da budu postavljene do 2024.

Quaise Energy će takođe udvostručiti svoj tim inženjera, koji se trenutno nalazi u Bostonu, Hjustonu i Velikoj Britaniji.

17/03/2022 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments