Odobren novi patent za Xiaomi automobil

08/04/2022 15:56

Odobren novi patent za Xiaomi automobil

Već smo pisali o tome da Xiaomi radi na električnom automobilu i da je patent odobren.

Pa, izgleda da je u međuvremenu napravljen određeni napredak, jer je kineskoj kompaniji odobren patent vezan za dizajn novog automobila. Zahtev za zaštitu patenta je podnet još u martu 2019. godine, ali je tek nedavno objavljen. Što se dizajna vozila tiče, ono izgleda veoma slično tradicionalnom SUV-u ili sedanu, s nekoliko značajnih razlika. Kao prvo, prednji kraj je mnogo uglađeniji i aerodinamičniji, što je generalno karakteristika električnih vozila. Takođe, nema izloženih bočnih retrovizora, za šta Xiaomi kaže da će doprineti boljoj autonomiji automobila. Što se tiče cene, izvršni direktor kompanije, Li Džun,  rekao je da očekuje da će ona biti veoma konkurentna. Dakle, ako ste u potrazi za novim električnim automobilom, držite na oku Xiaomi!

Prijava za patent podneta 11. meseca 2021. odnosi se na širokougaone kamere, koje se mogu koristiti u električnim automobilima. Patent je odobren 5. aprila. Prema projektu, sistem kamera sadrži više modula kamere i snima slike širokog ugla.

Kamere se nalaze na vrhu automobila. Postoje tri senzora kamere koji obezbeđuju slike iz ciljanog smera, od kojih svaki snima različite uglove gledanja. Razlog za postavljanje tri kamere koje gledaju u istom pravcu je svođenje mrtvih tačaka na nulu, uz pružanje detaljnije slike.

Ukupna vrednost Xiaomi Electric Car Patenta i drugih proizvođača

Ukratko, ovaj Xiaomi patent za električni automobil jača sistem kamera u vozilima i pruža jasnije i preciznije slike. Firma još uvek nije zvanično predstavila svoj novi automobil, ali kada to učini, moći će da se takmiči s mnogim vrhunskim brendovima. Od februara 2021, Xiaomi ima oko 830 patenata za automobile, što je veliko dostignuće za robnu marku koja tek treba da predstavi svoje vozilo. Li Džun je 2015. godine najavio da kompanija neće lansirati automobile za 3 do 5 godina. Iako je generalni direktor Xiaomija dao ove izjave, razvoj automobila se nastavio a prijave za zaštitu patenata su se ubrzano povećavale od 2015. Čak 830 patenata je procenjeno na preko 100 miliona dolara!

Od februara 2021. patenti kineskog proizvođača automobila NIO vredeli su oko 18 miliona dolara, dok su patenti giganta u oblasti električnih automobila, Tesle, vredeli 200 miliona dolara. Patenti vredni više od 100 miliona dolara kompanije Xiaomi, koja još nije započela proizvodnju, pokazuju do koje mere kineska firma pridaje značaj automobilskoj industriji.

08/04/2022 15:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments