Kako u Brazilu čuvaju šume?

05/08/2022 12:00

Kako u Brazilu čuvaju šume?

Zemlje sa brzorastućim privredama imaju takav poljoprivredni sektor, koji predstavlja ogledno dobro za uvođenje inovativnih tehnologija.

Reč je o poljoprivrednim sektorima Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Očuvanje šuma

Prema navodima stručnjaka za poljoprivredu Svetske banke, Jirgina Voglea, preobražavanje poljoprivrede dovešće i do mogućnosti da se prehrani devet milijardi stanovnika planete, i to na način koji istovremeno donosi blagostanje i smanjuje zagađenje životne sredine.

Kada je Brazil u pitanju, njihov prioritet je očuvanje amazonske prašume.

Naime, brza ekspanzija polja soje i stočnih farmi tokom devedesetih i početkom 2000-ih, dovela je do užasno brzog krčenja i seče šuma. Međutim, tokom poslednje decenije aktivisti i farmeri su uz podršku brazilske Vlade zaštitili oko 86.000 kvadratnih kilometara prašume – reč je o oblasti čija je površina nešto veća od 14 miliona fudbalskih igrališta.

Očuvanje brazilskih šuma sprečilo je ispuštanje 3,5 milijardi tona ugljendioksida u atmosferu.

Ipak, i uz ove mere ograničenja širenja zemljišta, proizvodnja soje je u porastu. Brazil je na drugom mestu u svetu po količini proizvedene soje. Razlog tome je usredsređenost na efikasnost.

Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, soja proizvedena u Brazilu, tokom 2014. i 2015. godine ostvarila je rekordan prinos od 104,2 miliona tona, i to za 8,6 miliona tona više u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući poljporvirednicima koji bolje iskorišćavaju polja i štite prirodno okruženje.

05/08/2022 12:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments