U prodaji i Tesla solarni krov za kuću

12/05/2017 12:31

U prodaji i Tesla solarni krov za kuću

Kompanija Tesla je veliki pobornik obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, zbog čega redovno usavršava svoju tehnologiju.

Poznati su po proizvodnji električnih automobila, a sada su među svoje proizvode svrstali i solarni krov koji je namenjen za proizvodnju struje za domaćinstva.

Na tržištu se već nalaze solarni krovovi, a instalacije će početi u junu mesecu, prvo u Kaliforniji, a nakon toga i u ostalim delovima SAD, pa i u ostatku sveta.

Staklene ploče koje je firma Tesla predstavila prošle jeseni, izgledaju kao tradicionalni krov – ili kao klasični crep, ili kao krovne ploče od kamena. U njima su fotonaponske ćelije koje se ne vide s ulice.

Solarni krov kompanije Tesla; foto: Tanjug

Solarni krov kompanije Tesla; foto: Tanjug

Teslina internet stranica uključuje kalkulator pomoću kojeg potencijalni kupci mogu izračunati okvirnu cenu krova na osnovu veličine kuće, količine svetlosti u oblasti gde žive i poreskih olakšica. Takođe mogu i položiti depozit od 1.000 dolara kako bi rezervisali prozvod.

Po navodima kompanije, kupovina i postavljanje Teslinih solarnih ploča u SAD koštaju oko 450 dolara po kvadratnom metru, dok kvadratni metar kamenih krovnih ploča košta oko 180 dolara.

Međutim, za snabdevanje strujom većine kuća bilo bi dovoljno da se solarnim pločama pokrije izmedju 30 i 40 procenata krova, a ostatak običnim crepom koji bi se uklopio sa solarnim.

Iako skuplji, krov s fotonaponskim ćelijama se vremenom isplati kroz uštedu električne energije. Tesla na krov daje garanciju jednaku trajanju kuće.

Izvor: N1

12/05/2017 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments