Jedna studentska greška promenila je Internet zauvek

22/01/2023 10:56

Jedna studentska greška promenila je Internet zauvek

U novembru 1988. godine, u tihoj laboratotiji na fakutletu MIT, jedan student napravio je ogromnu grešku, koja je zauvek promenila onlajn svet.

Robert Tapan Moris, tada dvadesettrogodišnji student na Kornel Univerzitetu, napisao je kod od 99 redova i stvorio je program ARPANET. Međutim, neznajući, u Internet svet pustio je prvog “onlajn crva”, nazvanog “Moris crfv” koji je promenio način na koji smo dotad posmatrali Internet.

Robert Tapan Moris

Ali zašto bi jedan student pustio ovakvu zver u onlajn svet? Posle 30 godina, suđenja i bezbroj izjava samog Morisa, ovo pitanje i dalje nema jasan odgovor.

Zašto je napravljen prvi Internet virus?

Mori je tvrdio da je bio u pitanju bezazleni “štreberski” projekat u želju da izmeri Internet. Ipak, činjenica je da je virus pustio sa MIT (Masačusets Intitut za Tehnologiju), a ne sa svog fakulteta, podigla je sumnju.

Spekulacije idu od toga da je Moris želeo da se osveti,  preko znatiželje, do želje da nekog impresionira.

Moris je, uz relativno jednostavno programiranje, napravio previše agresivan, brz i očigledan virus koji je zahvatio kompjutere širom sveta, koji su tada imali pristup Internetu. Sam virus se veoma brzo delio, a do narednog jutra, oko 10% svih kompjutera prikačenih na Internet na svetu tada bilo je zaraženo, od SAD, preko Evrope i Australije.

Šteta koju je naneo išla je do cifre i do deset miliona dolara, a na posletku, Moris je uhvaćen i postao je prvi ikada osuđen za kompjutersku prevaru, iako se izjasnio kao da nije kriv.

Kao direktan odgovor na Moris crva, osnovan je tim za brzu reakciju u slučaju zloupotrebe, a Moris je danas postao veoma ugledan profesor na MIT-u.

22/01/2023 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments