Pronađen najstariji uzorak vode na svetu!

26/12/2016 13:27

Pronađen najstariji uzorak vode na svetu!

Pronađen je najstariji uzorak vode koji je star dve milijarde godina – čime je za 500 miliona godina nadmašio prethodno najstariji uzorak.

Naučnici koji su se bavili istraživanjem vode ispod Zemljine površine došli su do zaključka da postoji voda daleko ispod podzemnih voda koja je izolovana od onoga što je poznato kao gornja granica podzemne vode.

Upravo je ova voda bila nevidljiva i neotkrivena sve dok naučnici uz pomoć rudara nisu počeli da kopaju sve dublje i dobili pristup ovom izvodu vode čija se starost procenjuje na dve milijarde godina.

Prethodno je 2013. godine na dubini od 2,4 kilometara pronađena voda stara 1,5 milijarde godina i to u rudniku Kid u Ontariju, a nova rekordno stara voda pronađena je na tri kilometara dubine.

Dobijeni uzorci, prema otkriću naučnika, dolazi iz velikog izvora koji teče ispod zemlje nekoliko litara po minutu, a koja po svom sastavu pokazuje da može da održava život. Upravo ovo otkriće bi moglo da podstakne naučnike da vodu u sličnom obliku potraže ispod površine i drugih planeta.

26/12/2016 13:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments