Kamen iz Egipta ima minerale koji ne postoje ni na Zemlji ni u svemiru?

11/01/2018 11:23

Kamen iz Egipta ima minerale koji ne postoje ni na Zemlji ni u svemiru?

Objavljena studija počinje kao neka Sci-Fi priča: kamen otkriven u južnog Egiptu ostavio je naučnike u čudu, jer, iako je sigurno poreklom iz svemira, ne liči na meteorit niti asteroid, a dalje analize pokazale su da mu je i sastav nepoznat.

Standardni meteoriti su uglavnom od silicijuma, sa malom količinom ugljenika, ali Hipatija kamen, kako je nazvan, sasvim je u suprotnosti ovome.

Kamen sadrži veliku količinu ugljenika, a skoro sve ih je pretvorio u mikro-dijamante. Neki od komponenata su posebno interesantni, jer su poznati kao poliaromatični hidro-ugljenici (PAH)- što je glavni sastojak zvezdane prašine. Pored toga, ovaj kamen sadrži još neobičnih komponenti, kao što je aluminijum.

Foto: INAF, Astrofizička opservatorija iz Torina

“Aluminijum se stvara u metalnom obliku, ne kao hemijski uzrok ostalih elemenata. Ovo se veoma retko dešava kako na Zemlji, tako i u ostatku našeg solarnog sistema, koliko nauka zna”, navedeno je u studiji.

Kamen takođe sadrži silicijum karbid, kao i nikl- fosfat, kombinaciju koja nikada ranije nije pronađena na Zemlji. Ovi faktori sugerišu da je objekat nastao van našeg Sunčevog sistema, budući da znamo veoma malo o hemijskim kompozicijama svemirskih tela izvan Kajperovog pojasa.

11/01/2018 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments