Najuzbudljivije svemirske misije 2018!

03/01/2018 15:02

Najuzbudljivije svemirske misije 2018!

Ova godina bi, prema prognozama naučnika, mogla da bude veoma uzbudljiva kada je istraživanje svemira u pitanju, a u nastavku pogledajte šta koji mesec možete očekivati.

Januar

Početkom godine, planirano je lansiranje SaceX Falcon Heavy rakete- najmoćnije rakete u istoriji, koja bi trebalo da orbitira oko Marsa. Takođe, u januaru je najavljeno lansiranje rakete Electron, a lansiranje će se odigrati na Novom Zelandu.

Februar

Rusija planira da 11. februara pošalje svemirsku letilicu na Međunarodnu svemirsku stanicu, za samo tri sata. Ovaj plan je neverovatan, jer je u pitanju veoma kratka satnica- duplo brže nego što je ikada išta stiglo do ISS-a.

Mart

NASA-in najnoviji lovac na planete- satelit Transiting Exoplanet Survey (TESS), bi trebalo da bude lansiran 20. marta, a plan je da pronađe preko 3000 planeta izvan našeg Sunčevog sistema. U isto vreme, Indija planira svoju drugu misiju na Mesec, a uz rover, na Mesec će poslati letilicu koja bi trebalo da orbitira oko satelita i jednu letilicu koja bi trebalo da se spusti na samu površinu Meseca.

April

SpaceX će imati test vožnju svojom svemirskom letilicom Crew Dragon, a kineska svemirska stanica bi trebalo da uđe u našu atmosferu. Predviđanja kažu da bi se to moglo desiti 4. aprila, negde iznad Severne Amerike.

Maj

Isightova letilica biće poslata na Mars, iako je njeno lansiranje isprva bilo planirano još 2016. godine.

Jun

Kina će u svemir poslati svoj satelit koji bi trebao da do kraja godine sleti na površinu Meseca.
U isto vreme, japanska letilica će stići na asteroid Ryugu, a plan je da se do decembra 2010. na Zemlju vrati sa uzorcima.

Jul

NASA-ina letilica Parker Solar Probe biće lansirana 31. jula, kako bi istraživala Sunce. Pored toga što će biti najbliža letilica ikada našoj zvezdi, Parker Solar Probe biće i najbrža letilica koja je ikada “pipnula Sunce”, a kretaće se brziom od 200 kilometara u sekudi. Jul je uistinu uzbuljiv, jer je planirano i da NASA ostvari Juno misiju- istraživanje Jupitera.

Avgust

Boeing će testirati CST-100 Starliner svemirsku letilicu, koja bi trebalo da u novembruu svemir “povede” i prve ljude. SpaceX će poslati u svemir Crew Dragona, što će biti prvi put od 2011. da astronauti sa SAD tla odlaze u svemir. Isto tako, predviđa se da bi u avgustu NASA-ina svemirska letilica Osiris-REx stići na asteroid Benu, te da će se na Zemlju, sa uzrocima, vratiti do 2023.

Oktobar

Nakon mirnog septembra, u oktobru je najavljena evropsko-japanska misija naMerkur, koja će poslati dve letilice. One bi trebalo da se vrate na Zemlju do decembra 2025. godine.

Decembar

Za kraj godine, konačnom poslaće se modul ISS-a- ruski Nauka modul, a njegovo lansiranje odlagano je od 2007. godie. Pre Nove godine, 31. decembra, letilica New Horizons bi trebalo da stigne do Kojperovog pojasa i objekta nazvanog MU69.

03/01/2018 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments