Nestalnu planetu moguće videti i sa Zemlje

12/05/2021 12:08

Nestalnu planetu moguće videti i sa Zemlje

Ove sedmice planeta Merkur biće vidljiva golim okom. Kako su saopštili naučnici, Merkur, koji je najbliži Suncu, i jedna je od pet najsjajnijih planeta u našem sistemu, nikada se ne pojavljuje na tamnom nebu. Preciznije, pojavi se nakon zalaska Sunca spuštajući se ispod horizonta pre nego što padne noć. Slično je i u jutarnjim satima, jer i kada se pojavi ujutru, sumrak za “zaseni”, te ga je teško uočiti.

Međutim, 17. maja, Merkur će dostići svoje najveće izduženje. A prema pisanju britanskog lista Gardijan od večeras se može posmatrati, ali samo ako je nebo vedro. Oni preciziraju, da treba pronaći “nesmetani zapadni horizont i gledati u smeru zalaska Sunca”.

Zanimljivosti

Planeta Merkur je najmanja planeta u Sunčevom sistemu, sa prečnikom od oko 4.830 kilometara, kolika je otprilike veličina Sjedinjenih Američkih Država. Ime je dobio po glasniku rimskih bogova, jer su ljudi u antičko doba videti koliko je brz i nestalan na nebu.

Merkur je, kao i Zemlja, kopnena planeta, a sastoji se od tri glavna sloja: jezgra, omotača jezgra i kore. Međutim, kora Merkura nema tektonske ploče, dok jezgro čini 85 odsto njegovog radijusa, dok jezgro Zemlje čini 55 odsto. Upravo ta veličina jezgra ima uticaj na samu veličinu Merkura i to tako što ga smanjuje.

pročitajte još i:  Crna rupa, Vlasina i kosmos

Preciznije, jezgro se polako hladi, te grči planetu već 4,5 milijardi godina, uvlačeći površinu Merkura ka unutra. Oko Sunca kruži na udaljenosti od oko 58 miliona kilometara, a što utiče da njegovu atmosferu koju čini samo tanka egzosfera. Ona je sačinjena od kiseonika, natrijuma, vodonika, helijuma i kalijuma.

Sam nedostatak atmosfere i blizina Suncu Merkur čine “ekstremnom planetom”. Stručnjaci navode da dnevna temperatura može dostići i 427 stepeni, ali da tokom noći ista može pasti na 179 stepena ispod nule. Blizina Suncu utiče i na gravitacioni puls planete, te on putuje oko zvezde elipsastom orbitom. Merkur usporava kada je najudaljeniji od Sunca, ali i ubrzava kada mu se približi. Merkus se oko sunca okrene za 88 dana kretajući se prosečnom brzimom od 160.000 kilometara na sat.

možda vas zanima i kako miriše svemir?

Površina Merkura je slična Mesečevoj – pustinja prekrivena kraterima i bazenima nastalih hlađenjem lave u ranom razdoblju formiranja planeta. Do sada su samo dve letelice istraživale Merkur i to NASA-ine. Letelica Mariner 10, lansirana je 1973. godine, a Messenger 2004. godine. Mariner 10 posetila je više od jedne planete i bio je prvi koji je koristio Sunčev vetar za orijentaciju tokom leta. Mariner 10 je fotografisao 45 odsto Merkurove površine i izmerio važne podatke u vezi sa magnetsko polje i temperaturu.

 

12/05/2021 12:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments