Masne ćelije se smanjuju u kontaktu sa sunčevom svetlošću

12/01/2018 11:14

Masne ćelije se smanjuju u kontaktu sa sunčevom svetlošću

Dobra vest za sve ljubitelje leta i sunčanja: naučnici su pokazali da, dok uživamo na letnjem suncu, ne samo da crnimo, već smanjujemo i masne naslage.

Naunici su otkrili da masne ćelije koje se nalaze ispod kože reaguju na izlaganje plavim zracima koje emituje Sunce. Ispostavilo se da se lipidi koji se nalaze u masnim ćelijama smanjuju, a zatim se ispuštaju, što znači da naše ćelije zapravo ne čuvaju toliko masnih naslaga.

Sunce topi masne naslage?

Tim je zapravo istraživao biostrukture masnih ćelija i da pokušavao je da otkrije kako ćelije reaguju na sunčevu svetlost kada je insulin u pitanju, ne bi li pronašli lek za dijabetes tipa 1. Međutim, tokom kontrole uzorka ljudskih masnih ćelija, naučnici su shvatili da se one smanjuju kada su u kontaktu sa sunčevom svetlošću.

Ipak, pre nego što počnemo da se radujemo i nalazimo razlog više za sunčanje, naučnici kažu da je u pitanju inicijlano posmatranje i da su potrebne dodatne analize. Takođe, upozoravaju da preterano izlaganje Suncu jeste štetno i da to izbegavamo, bez obzira šta konačni rezultat ovog istraživanja pokaže.

12/01/2018 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments