NASA je simulirala udar asteroida na Zemlju: Saznajte koji su rezultati!

07/05/2019 13:00

NASA je simulirala udar asteroida na Zemlju: Saznajte koji su rezultati!

Prošle nedelje NASA je u saradnji s nekoliko federalnih agencija, testirala vežbu koja bi u budućnostimogla da spasi milione života. Naime, naučnici su simulirali udar asteroida na Zemlju, a evo šta su pritome saznali.

Vežba je omogućila istraživačima i naučnicima da se udruže kako bi osmislili najbolju stratehiju u slučaju udara asteroida.

Simulacija udara asteroida o Zemlju

Simulacija, koja je uključila osam fiktivnih godina u pet dana, tekla je ovako: Otkriveno je da asteroid 2019 PDC ima 1 u 100 šansu da udari o Zemlju. Drugog dana izračunato je da će najverovatnije to biti Denver, Kolorado 29. aprila 2027. godine. Počelo je planiranje misije spasavanja, a trećeg dana, što bi bio decembar 2021. godine, prva letilica stigla je na asteroid. Do avgusta 2024. stiglo ih je još nekoliko. Cilj im je bio da odgurnu asteroid od svoje mete, tj. da mu promene orbitu.

Četvrtog dana glavno telo asteroida je uspešno uklonjeno, ali je ostao mali deo dugačak oko 80 metara koji juriša ka Zemlji. Tačnije ka Njujorku. Letilice su prilikom uklanjanja astroida uništene.

“Moramo da sebe izazovemo i da postavimo teška pitanja. Nećemo ništa naučiti ako ne razmišljamo o najgorem mogućem scenariju” rekli su iz NASA.

Tim se na kraju odlučio da pošalju nukleranu bombu koja će uništiti asteroid. Ista strategija spasila je Tokio na prošlogodišnjoj simulaciji. Međutim, ova misija nije mogla da bude implementirana ovog puta, zbog političkih nesuglasica, te je u simulaciji, Njujork nastradao.

Naučnici pak naglašavaju da je i dalje veoma mala šansa da preteći asteroid udari o Zemlju. Sledeća simulacija zakazana je za 2021. godinu i održaće se u Beču.

 

07/05/2019 13:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments