Majkrosoft najavio Windows 10

02/10/2014 14:08

Majkrosoft najavio Windows 10

Juče je u San Francisku Majkrosoft je najavio novi operativni sistem – Windows 10.

Iako naziv OS-a nije ono što smo očekivali, postoje glasine da ovo ipak nije konačan izbor i da će možda dobiti drugačiji naziv.

Danas Majkrosoft objavljuje program Windows Insider koji vam daje priliku da isprobate beta verziju novog Windows operativnog sistema. Za sada je ona dostupna za laptop i desktop računare, a verzija za servere će doći kasnije. Majkrosoft kaže da je svrha beta verzije da dobiju fidbek od korisnika u startu, kao i da nauče nešto od korisnika i odluče šta će se nalaziti u konačnoj verziji.

Iz kompanije tvrde da će novi operativni sistem biti drugačije krojen za različite veličine ekrana – to znači da ćemo na različitim veličinama ekrana imati drugačiji interfejs. Windows 10 će imati i neke opcije iz popularne “sedmice” koje se nisu našle u Windows 8-ici. To su start meni, doduše redizajniran i kombinovan sa start ekranom koji smo videli u Windows 8.

Osim toga, Windows 10 dozvoljava korisnicima da rade na više radnih površina, a tu je i “Snap Assist” interfejs koji omogućava premeštanje programa sa jedne radne površine na drugu.

Iako je sistem napravljen za tastaturu i miša, Majkrosoft nije izneverio ni ekrane na dodir. Na primer, za one sa uređajima na dodir, biće omogućen start meni poput onog u Windows 8.

Izvor: TechCrunch

02/10/2014 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments