Pandemija nije zaustavila energiju

13/05/2021 18:39

Pandemija nije zaustavila energiju

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je da obnovljivi izvori, sagrađeni u 2020. godini, čine 90 odsto novih kapaciteta za proizvodnju struje. U svom izveštaju navode da su kapaciteti obnovljivih izvora, kao što su energije vetra i solarne energije, prošle godine zabeležili najveću stopu rasta u poslednje dve decenije.

Ova institucija očekuje i da se taj trend nastavi i nakon pandemije. Prema podacima, lane je je izgrađeno “280 gigavata (GW) novih kapaciteta za proizvodnju električne energije pomoću obnovljivih izvora”. A to je 45 odsto više u odnosu na snagu novih kapaciteta koji su napravljeni 2019. godine.

možda vas zanima i: Kako klimatske promene utiču na drveće?

Dalje navode i da će ovaj trend rasta biti nova normalnost, a iz IEA navode da će ubrzani rast u Evropi i SAD kompenzovati blago usporavanje izgradnje novih kapaciteta koje se očekuje u Kini u naredne dve godine, nakon pravog buma krajem 2020. zbog rokova za iskorišćenje subvencija od strane države.

Izveštaj je  preneo portal Klima101, a u njemu se navodi i da je prelazak na proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije glavni stub globalnih napora za smanjivanje emisija ugljen-dioksida. S druge strane, emisije ovog gasa porašće u 2021. zbog oporavka privrede posle pandemije i porasta u potrošnji uglja. To je razlog obraćanja direktora IEA Fatiha Birola, koji je naveo da je potrebno dalje unapređenje politika i strategija u svim državama sveta.

– Solarna i energija vetra obaraju rekord za rekordom i daju nam više razloga da budemo optimistični kada su u pitanju naši klimatski ciljevi. Prošle godine je su obnovljivi izvori činili 90 odsto svih novoizgrađenih kapaciteta za proizvodnju struje – rekao je Birol.

Prema njegovim rečima, vlade sveta moraju da iskoriste tren i da ohrabre veća ulaganja u solarnu i energiju vetra, ali i dodatnu mrežnu infrastrukturu. Apeluje i da se nastave ulaganja i u druge izvore kao što su hidroenergije, bioenergije i geotermalne energije. Brz rast obnovljivih izvora poslednjih nekoliko godina ne prestaje da iznenađuje analitičare, navode na portalu. Tako je IEA u novom izveštaju povećala svoje prognoze za rast obnovljivih izvora u narednim godinama za više od 25 odsto u odnosu na ono što su predviđali u novembru 2020.

pročitajte još i U školama u Italiji uvedeno klimatsko obrazovanje

Sigurno je da će u narednim godinama situacija u ovoj oblasti biti vrlo dinamična, a nakon donošenja novog zakonskog okvira koji uređuje obnovljive izvore energije konačno se otvara mogućnost da ove trendove primetimo u većoj meri i u Srbiji. To bi bilo veoma važno s obzirom na to da Srbija još uvek planira izgradnju novih termoelektrana na ugalj u narednim godinama.

 

13/05/2021 18:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments